2008-2017 yılları arasında kliniğimizde leep (loop electrosurgical excision prosedure) ve konizasyon yapılan vakaların smear-kolposkopi sonuçlarıyla uyumluluk değerlendirilmesi
- Tez No: 491829
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN KIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Konizasyon, kolposkopi, LEEP, smear, conization, colposcopy, LEEP, smear
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada, serviks kanseri taramasında smear, kolposkopi ve LEEP/konizasyon aşamalarından geçen hastaların patoloji sonuçlarını değerlendirilerek birbirleri arasındaki uyumluluk derecesini incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2008-2017 tarihleri arasında LEEP/konizasyon işlemi uygulanmış 211 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların LEEP/konizasyon, kolposkopik biyopsi ve smear patoloji sonuçları arasındaki uyumluluk dereceleri retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 38.5 ± 8.6'dır. Smear sonucu normal sitoloji olanların kolposkopi sonucu HSIL olma oranı (%75), ASCUS (%80.6) ve LSIL (%78.8) olanların oranlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Smear sonucu ASCUS olanların kolposkopi sonucu HSIL olma oranı (%80.6), HSIL (%87.5) olanların oranından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Smear sonuçları arasında konizasyon/LEEP sonuçları dağılım oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Smear sonucu HSIL olanların konizasyon/LEEP sonucu HSIL olma oranı (%74.2), normal sitoloji (%22.2) ve ASCH (%48.7) olanların oranlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Lokal eksizyon tedavisi için uygun hastaların belirlenmesinde üç yöntem; smear, kolposkopi ve LEEP/konizasyon birbirlerini tamamlayıcı şekilde kullanılmalıdır. Bu üç yöntemin klinik olarak korelasyonu önemlidir. Tek başına Pap testi, preinvaziv lezyonu saptamada yeterli olmayabilir ve hastalar gerektiğinde kolposkopi ve eksizyon tedavisine yönlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to evaluate the pathology results of smear, colposcopy and LEEP / conization procedures and to examine the degree of agreement between pathology results in cervical cancer screening. Materials and Methods: In our clinic, 211 patients treated with LEEP / conization method between 2008-2017 were included in this study. The compliance scores between LEEP / conization, colposcopic biopsy and smear pathology results of these patients were retrospectively analyzed. IBM SPSS Statistics 22 (SPSS IBM, Turkey) program was used for statistical analysis. Results: The mean age of the cases was 38.5 ± 8.6. The rate of HSIL (75%) of the colposcopy result of patients with normal cytology were statistically significantly lower than those ASCUS (80.6%) and LSIL (78.8%). The rate of HSIL (80.6%) in biopsy results of patients with ASCUS in smear was statistically significantly lower than that of the patients with HSIL in smear (87.5%). There is a statistically significant difference in the distribution ratios of conization / LEEP results in smear results. The rate of HSIL in conization / LEEP for HSIL (74,2%) in smear was statistically significantly higher than normal cytology (22.2%) and ASCH (48,7%) in smear. Conclusion: Three methods namely smear, colposcopy and LEEP / conization should be used complementary to each other in identifying patients suitable for local excisional therapy. Clinical correlation of these three methods is important. Pap test alone is not enough to detect preinvasive lesion and patients should be directed to colposcopy and excision treatment when necessary.