Endodontik tedavi prognozunun dental implantlarla karşılaştırılması ve hekimlerin endodontik tedavi sırasındaki stres düzeylerinin belirlenmesi: Bir anket çalışması
Evaluation of endodontic treatment prognosis with dental implants and determination of stress levels of dentists during endodontic treatment: A survey study
  1. Tez No: 491894
  2. Yazar: ZÜBEYDE CEREN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÜR UYANIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, endodontik tedavi aşamaları, prognoz, anket, dental implant, Stress, endodontic treatment stages, prognosis, questionnaire, dental implant
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Endodontik Tedavi Prognozunun Dental İmplantlarla Karşılaştırılması ve Hekimlerin Endodontik Tedavi Sırasındaki Stres Düzeylerinin Belirlenmesi: Bir Anket Çalışması, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Programı, Uzmanlık Tezi, Ankara 2017. Bu çalışmada, anket yoluyla hekimlerin çeşitli vakalar karşısında kanal tedavisi yapmak veya dişi çekip dental implant uygulamak arasındaki tercih eğilimlerinin araştırılması ve endodontik tedavi aşamalarında yaşadıkları stres düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Anketler, Türk Diş Hekimleri Birliği'nin veritabanı kullanılarak 642 adet katılımcıya elektronik posta yoluyla ulaştırılmış olup; bu katılımcıların 430'unu pratisyen diş hekimleri, 65'ini endodonti uzmanları ve 147'sini de diğer uzmanlık dallarındaki uzman diş hekimleri oluşturmaktadır. Toplanan verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.00 programı ile ortalama, ortanca, standart sapma, minimum, maksimum, ağırlıklı yüzde hesapları gibi tanımlayıcı istatistik kullanılmıştır. Değerlerin normal dağılıp dağılmamalarına göre görsel (yüzde grafikleri) ve analitik yöntemle (Ki kare testi) inceleme yapılmıştır. P değerinin 0.05'in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar şeklinde değerlendirilmiştir. Hekimlerin endodontik tedavi ve implant arasındaki tercih eğilimleri ve endodontik tedavi aşamalarında yaşadıkları stres düzeyleri ile uzmanlık alanları, çalıştıkları kurum, cinsiyetleri, mezun olduktan sonra geçen süre ve uzman hekimlerin uzmanlık alanlarında aktif olarak çalıştıkları süre arasında ilişki olduğu görülmüştür. İleride bu faktörlerin daha geniş popülasyonlarda ayrıntılı olarak incelendiği çalışmalar yapılması, daha detaylı sonuçların elde edilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Endodontic Treatment Prognosis with Dental Implants and Determination of Stress Levels of Dentists During Endodontic Treatment: A Survey Study. Hacettepe University Faculty of Dentistry, Specialization Thesis in Endodontics, Ankara, 2017. In this study, it was aimed to investigate the preference trends of dentists between doing root canal treatment to teeth or applying dental implant after extraction for different cases and to determine the levels of stress experienced during endodontic treatment stages through a survey. Surveys were delivered via e-mail to 642 participants using the Turkish Dental Association's database; 430 of these participants are general dentists, 65 of whom are endodontists and 147 of whom are specialist dentists in other specialized fields. Descriptive statistics such as mean, median, standard deviation, minimum, maximum, weighted percentages were used with SPSS 22.00 program in statistical analysis of collected data. Values were analyzed visually (percent graphs) and analytical (Chi square test) according to their normal distribution. Statistically significant results were obtained when the P value was below 0.05. It has been shown that dentists' preference trends between endodontic treatment and implant and stress levels experienced at the endodontic treatment stages are related to their expertise, the institutions they work with, their gender, the time since graduation and the time they have been actively engaged in specialist areas of expertise. In the future, further studies detailed evaluation of these factors might help to obtain more detailed results.