Tekrarlanan fırınlamaların porselen renk değişikliği üzerine olan etkisi
The effect of repetitive firing, on colour alterations of porcelain
  1. Tez No: 491893
  2. Yazar: FATMA PEHLİVANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE CANAN HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal destekli porselen sistemler, tekrarlanan fırınlama, renk stabilitesi, Metal-supported porcelain systems, repeated firing, color stability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Pehlivanlar, F., Tekrarlanan fırınlamaların porselen renk değişikliği üzerine olan etkisi. Hacettepe Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Programı Uzmanlık Tezi, Ankara, 2017. Metal destekli porselen restorasyonlar hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü porselenin estetik özellikleri ile döküm restorasyonların uyum ve dayanıklılığını beraber içerirler. Diş hekimliğinde hazırlanan restorasyonlarla doğal dişler arasında renk uyumu yakalamak oldukça güçtür. Metal destekli porselen restorasyonların üretim aşamaları sırasında porselen tekrarlanan fırınlamalara maruz kalabilir. Yapılan ek fırınlamalar renk uyumsuzluğu gibi estetik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tekrarlanan fırınlamaların porselen rengi üzerindeki etkisi hekimler için hala bir endişe kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, tekrarlanan fırınlamalara tabi tutulan farklı kalınlık ve farklı markalardaki metal destekli porselen restorasyonların renk değişikliğini spektrofotometrik analizlerle karşılaştırmaktır. Bu amaçla Ni-Cr kıymetsiz metal alaşımından 120 adet altyapı örneği hazırlanmıştır. Bu örnekler, seçilen dental porselen markalarına göre ve her grupta 30 örnek olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Her grup, ise kendi içinde uygulanacak olan porselen kalınlığına göre (0,5mm; 1mm ve 1,5mm) onar örnekten oluşan üç gruba ayrılmıştır. Örnekler başlangıç fırınlama ile beraber toplam dokuz kez fırınlama işlemine tabi tutulmuştur. Her örnek için başlangıç, 3., 5., 7., 9. fırınlama işlemlerinden sonra spektrofotometre cihazı ile renk ölçümü yapılmış ve L, a ve b değerleri belirlenmiştir. CIE Lab renk sistemine göre ΔE değeri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 23.0 paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak porselen kalınlığı ve fırınlama sayısı arttıkça L değerinde azalmalar görülmüştür. En yüksek ortalama L değeri Vita markasında elde edilmiştir. En düşük ortalama L değeri ise Noritake markasında saptanmıştır. Fırınlama sayısı arttıkça a ve b değerinde azalmalar görülmüştür. En yüksek ortalama a değeri, Vita markasına ait iken en düşük ortalama a değeri de IPS Classic markasına aittir. En yüksek ortalama b değeri, Noritake markasında elde edilirken en düşük ortalama b değeri Ceramco markasında elde edilmiştir. Ortalama ∆E değeri 1mm kalınlıktaki örneklerde 0,5 ve 1,5 mm kalınlıktaki örneklere göre daha düşük bulunmuştur. Bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Metal destekli porselen restorasyonlarda fırınlama sayısı arttıkça renk değişim miktarını gösteren ∆E değeri artmaktadır. En düşük ortalama ∆E değeri IPS Classic te elde edilirken, en yüksek ortalama değer Noritake markasında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pehlivanlar, F., The effect of repetitive firing, on colour alterations of porcelain. Hacettepe University, Prosthodontics Program Specialization Thesis, Ankara, 2017. Restorations with reinforced metals, are still used commonly, in porcelains. Because they have both; esthetic features of porcelains with endurance and compatibility of moulding restorations, together. İt is rather hard to restore colour matching with indigenous teeth, in dentistry. Repetitive firing processes on porcelains could be applicated while producing restorations with reinforced metals. Additional firing processes may cause esthetic problems like colour mismatch. Therefore, the effects of repetitive firing on colour of porcelains, are still a source of concern for physicians. The aim of this study is to compare the effect on colour alterations; by restorations with inforced metals, in various trademarks and different diameters by using spectrophotometric analysis. With this design, 120 pieces of infrastructural samples have been prepared from base alloys of Ni-CrThese samples were divided into four groups of 30 samples in each group per dental porcelain brands selected. Each group was divided into three groups of 10 samples according to the porcelain thickness (0,5mm; 1mm and 1,5mm) to be applied in themselves. Samples were subjected to a firing process a total of nine times with start firing. For each sample, the color was measured by the spectrophotometer after the initial, 3rd, 5th, 7th, and 9th firing operations and L, a and b values were determined. The ΔE value was calculated according to the CIE Lab color system., IBM SPSS Statistics 23.0 package program was used For statistical analysis As a result, as the thickness of the porcelain and the number of firing increases, the“L”value decreases. The highest average“L”value was obtained on the Vita brand. The lowest average“L”value was determined on the Noritake brand. As the number of firing increases,“a”and“b”values are shown to be decreased. The highest average“a”value belongs to the Vita brand, while the lowest average“a”value belongs to the IPS Classic brand. While the highest average“b”value was obtained on the Noritake brand, the lowest average“b”value was obtained on the Ceramco brand. The mean ΔE value was found to be statistically significantly lower in 1 mm thickness specimens than in 0.5 and 1.5 mm thickness specimens. As the number of firing increases, the value of ΔE, which indicates the amount of color change, is increasing in metal-supported porcelain restorations. While the lowest average“ΔE”value is obtained on the IPS Classic brand, the highest average value is obtained on the Noritake brand.