Multikistik displastik böbrek hastalığı olan çocuklarda boy uzunluğu ile böbrek boyutlarının retrospektif karşılaştırılması
A retrospective comparison between ultrasonographic kidney dimensions and growth in children with multicystic dysplastic kidney
  1. Tez No: 491975
  2. Yazar: ŞEYDA DOĞANTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multikistik displastik böbrek, renal uzunluk, antropometri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Multikistik displastik böbrek (MKDB) tanılı hastalarda, boy ve fonksiyonel böbrek vertikal uzunluğunun, antropometrik, laboratuvar ve ultrasonografik ölçümlere etkisini belirlemek. Gereç ve Yöntem: MKDB tanılı toplam 104 hasta çalışmaya alındı. Hastaların cinsiyetleri, tanı yaşı, takip süresi, eşlik eden hastalıkları, son kontroldeki ağırlık, boy ve vücut kitle indeksleri (VKİ), sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümleri, laboratuvar değerleri (serum kreatinin, üre, sistatin C, idrarda protein ve kreatinin), ultrasonografik parametreler (böbreklerin vertikal uzunluğu, her iki böbrek uzunlukları arasındaki fark) dosyalardan kaydedildi. Çalışma hastaları MKDB lokalizasyonuna göre iki gruba ayrıldı. Her iki grup arasındaki demografik, antropometrik, laboratuvar ve ultrasonografik parametreler karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların % 38,5'i (n= 40) kız, % 61,5'i (n= 64) erkek olup yaş ortalaması 67,32 ± 55,5 idi. 12 hastada (% 11,5) ek hastalık mevcuttu. Sağ MKDB'lilerin ağırlık ve VKİ z skorları sol MKDB'lilere kıyasla yüksek bulundu (p< 0,05). Sağ ve sol MKDB'lilerde boy z skoru, fonksiyonel böbrek uzunluğu, serum kreatinin, üre, sistatin c, idrar protein/kreatinin oranı, sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri istatistiksel açıdan benzer saptandı (p> 0,05). MKDB'li hastaların boy z skorları ile sistolik-diastolik kan basıncı ve fonksiyonel böbrek uzunluğu arasında istatistiksel açıdan anlamlı pozitif ilişki gözlendi (p< 0,05). Sağ ve sol MKDB'li hastalarda fonksiyonel böbrek uzunluğu ile yaş, ağırlık ve boy z skor arasında istatiksel olarak pozitif anlamlı ilişki tespit edildi (p< 0,05). Sonuç: MKDB'li çocuk hastalar ek üriner anomali varlığı yönünden incelenmelidir. MKDB'nin sağa ya da sola lokalizasyonu renal işlevleri değiştirmez. MKDB'li çocuklarda fonksiyonel böbrek boyutundaki artış böbrek yetmezliğine gidişi belirlemeyebilir. Sistatin C, üriner protein atılımı ve yaşam içi kan basıncı ölçümleri MKDB'li hastaların renal sağkalımının izleminde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the effect of height and functional kidney vertical length upon anthropometric, laboratory and ultrasonographic measurements of patients with Multicystic Displastic Kidney (MCDK). Materials and Methods: A total of 104 patients with MCDK were included into the study. Systolic and diastolic blood pressure measurements, laboratory values (serum creatinine, urea, cystatin C, urinary protein and creatinine), gender, age at diagnosis, accompanying disorders, weight, height and body mass index, ultrasonographic parameters (vertical length of the kidneys, difference between both kidney lengths) of patients were recorded. Patients were divided into two groups according to the localization of the MCDK. Demographic, anthropometric, laboratory and ultrasonographic parameters were compared between the two study groups. Findings: There were 40 females (38,5 %) and 64 males (61,5 %). The mean age was 67,32 ± 55,5 years. 12 patients (11,5 %) had additional disease. The weight and BMI z scores of the patients with right MCDK were higher than those with left MCKD (p 0,05).