Meme malignitelerinde dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntülemede kontrastlanma paterni ile moleküler subtiplerinin korelasyonu
Correlation of molecular subtiplers with dynamic contrastant magnetic resonance imaging with contrasting pattern in breast malignities
  1. Tez No: 491978
  2. Yazar: ALİ FUAT TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET TOLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaziv duktal karsinom, Dinamik kontrastlı meme MR, Östrojen, Progesteron, HER2, Prognoz, Invasive ductal carcinoma, Dynamic contrast breast MR, Estrogen, Progesterone, HER2, Prognosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Bu çalışmada tru-cut meme biyopsi ve postoperatif patoloji incelemeleri ile invaziv meme kanseri tanısı alan hastaların lezyon çapı, reseptör durumları ile operasyon öncesi elde edilen dinamik kontrastı meme MR incelemeleri retrospektif olarak değerlendirilerek zaman-intensite eğrileri, lezyon dışı parankim kontrastlanması, karşı meme kontrastlanması karşılaştırıldı. Amacımız DKMR lezyonun reseptör durumu gibi prognostik faktörlerinin tespit edilip edilemeyeceğini ortaya koymaktı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2010-2015 tarihleri arasında Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Meme Polikliniğine gelmiş invaziv duktal karsinom tanısı alan ve preoperatif DCE-meme MR'si bulunan 152 hasta değerlendirildi. Bulgular: Olgulardan 8 tanesi BI-RADS 6, 47 tanesi BI-RADS 5, 97tanesi BI-RADS 4 idi. Yüz elli iki olguda toplam 221 kitle lezyonu saptandı. Lezyonların 71i sağ memede,79 'u sol memede olup 3 tanesi her iki memede izlendi. Yuvarlak, oval, lobüle 66 lezyon, Lineer, dentritik, stellat 86 lezyon görüldü. Lezyonların 69'u, tek lezyonken 83'ü multipledir.12'si iyi sınırlı iken 140'ı kötü sınırlıdır. Olguların tümör çapı 3mm-6 cm arasında değişmekte olup ortalama 7.55 mm'dır. Dinamik kontrastlı Meme MRG incelemelerinden postprosesing işlemi sonucu elde edilen zaman-sinyal intensite eğrilerine göre Tip 1 kontrastlanma paterni 46 hastada; Tip 2 kontrastlanma paterni 34 hastada Tip3 kontrastlanma paterni72 hastada, belirlendi. Lezyon dışı parankimde Tip 1 kontrastlanma 76 hastada, Tip 2 kontrastlanma 74 hastada, Tip 3 kontrastlanma 2 hastada saptandı. Karşı memede parankimal kontrastlanma incelemesinde Tip 1 kontrastlanma 75 hastada; Tip 2 kontrastlanma 73 hastada Tip 3 kontrastlanma 4 hastada belirlendi. Lezyonların kontrastlanma paternleri ile reseptör pozitiflikleri arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: İnvaziv meme karsinomunda DCE-meme MR ile prognostik açıdan lezyonun reseptör durumu tayin edilemez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: İn this study, time-intensity curves, non-lesional parenchymal enhancement, and contrast enhancement of the breast were compared retrospectively by examining the diameter of the lesion, receptor status and dynamic contrast obtained prior to surgery in patients receiving invasive breast cancer with true-cut breast biopsy and postoperative pathology examinations. Our aim was to determine whether prognostic factors such as DCE-MR lesion receptor status could be detected . Materials and Methods: In this study, 152 patients diagnosed with invasive ductal carcinoma who came to Konya Education Research Hospital Maternal Polyclinic between 2010-2015 and preoperatively DCE-breast MR were evaluated. Results: Eight of the cases were BI-RADS 6, 47 were BI-RADS 5, 97 were BI-RADS 4. A total of 221 mass lesions were detected in one hundred and fifty two cases. Of the lesions, 71 were in the right breast, 79 were in the left breast and 3 were in both breasts. There were 66 lesions, round, oval, lobular, Linear, dentritic, stellate 86 lesions. 69 of the lesions are multiplied by a single lesion, 83 are well-limited, and 140 are poorly limited. The tumor diameter ranged from 3 mm to 6 cm, with an average of 7.55 mm. Type I contrast enhancement pattern according to the time-signal intensity curves obtained from the post-processing of the dynamic contrast-enhanced breast MRI examinations in 46 patients; Type 2 contrast pattern was identified in 34 patients and Type 3 contrast pattern in 72 patients. Type 1 contrast enhancement was detected in 76 patients, Type 2 contrast enhancement in 74 patients, and Type 3 contrast enhancement in 2 non-lesion parenchyma. Type I contrast enhancement in the contralateral parenchymal contrast enhancement was performed in 75 patients; Type 2 contrast enhancement in 73 patients and Type 3 contrast enhancement in 4 patients. There was no correlation between the contrast patterns of the lesions and the receptor positivity. Conclusion: DCE-breast MR in invasive breast carcinoma can not determine the prognostic status of the lesion in the lesion.