İskeçe ili ağızları (İnceleme-metinler-dizin)
Dialects of the province of İskeçe (Xanthi) (Text analysis-texts-index)
  1. Tez No: 492038
  2. Yazar: ADİYE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRER GÜLSEVİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, İskeçe ili ağzı, Balkanlar, Doğu ve Batı Rumeli ağızları, Western Thrace, Xanthi, dialect characteristics, Balkans, Eastern and Western Rumelian dialects
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 515
Özet
Batı Trakya'da, Yunanistan'ın İskeçe kentinde yaşayan Türklerin ağız özelliklerinin tespitinin amaçlandığı bu çalışmada; Giriş bölümünde İskeçe ilinin tarihi ve etnik yapısı hakkında bilgi verilmiş, çalışmada kullanılan yöntem üzerinde durulmuştur. Çalışma“İnceleme-Metinler-Dizin”olmak üzere üç temel bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde; İskeçe'de Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerden derlenen malzeme ses bilgisi, şekil bilgisi ve söz dizimi yönünden incelenmiştir. Şekil ve ses özelliklerinin örneklenmesinde alfabetik sıraya ve metin sıra numaralarına dikkat edilmiştir. Bu bölümde elde edilen veriler“Sonuç”bölümünde değerlendirilmiştir. Üç ağız bölgesi tespit edilmiş ve bu tespit şimdiki zaman ekinin kullanım şekillerine göre yapılmıştır. Sözlük bölümünde her kelime bütün ekleriyle dizin şeklinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study aimed at determining the dialect characteristics of the Turks living in the Greek town of Xanthi in Western Thrace; the historical and ethnic structure of Xanthi has been explained and the method used in the study is emphasized in the introduction. The study consists of three main parts;“Research - Texts - Index”. In the research section; The material collected from the regions where dense Turkish population lived in Xanthi was examined in terms of phonetics, morphology and syntax. Alphabetical order and text sequence numbers have been taken into consideration in the modelling of phonetic and morphologic features. Data obtained in this section have been evaluated in the“Conclusion”section. Three dialect regions have been determined and this is made according to the uses of the present time affix. Each word has been indexed with all its affixes in vocabulary section.