Temel psikolojik ihtiyaçlar irrasyonel (Akılcı olmayan) inanışlarının, duygu durum ve amaçlarla ilişkisi
The correlation between irrational beliefs which are about basic psychological needs and feeling status and goals
- Tez No: 492052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ARTIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Temel Psikolojik ihtiyaçlar, İrrasyonel İnanışlar, Pozitif ve Negatif Duygu, Amaçlar, Ergenlik, Özerklik, İlişkili Olma, Yeterlilik, Basic Psychological Needs, İrrational Beliefs, Positive and Negative Emotion, Purposes, Adolescence, Relatedness, Autonomy, Competence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmamızda ortaokul seviyesindeki ergenlerin Temel psikolojik ihtiyaçlar irrasyonel inanışlarının, duygu durumları ve amaçlarla ve bazı demografik değişkenlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmamızın örneklemini, İstanbul'un Çatalca ilçesinde eğitim ve öğretim görmekte olan 188 kız, 160 erkek öğrenciden oluşan toplam 348 orta okul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünden ve öğrencilerin velilerinden izin alınmıştır. Öğrencilere üç farklı ölçek uygulanmıştır. Bunlar: Akılcı Duygucu Öz Belirlenim Ölçeği (ADÖB), Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PANAS) ve Hayatın Anlamı ve Amacı Ölçeği'dir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programında analiz edilmiştir. İki bağımsız grup arasındaki sürekli niceliksel verilerin analizinde T-testi, Mann Whitney U testi, kullanılmıştır. İkiden fazla bağımsız grup arasındaki sürekli niceliksel verilerin analizinde tek yönlü anova, kruskall wallis testleri kullanılmıştır. Test seçimleri değişkenlerin normal dağılıma uygun olup olmamasına göre bakılarak karar verilmiştir. Sürekli değişkenlerin analizinde ise spearman korelasyon ve çoklu lineer regresyon analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our research, it was aimed to investigate irrational beliefs about the basic psychological needs of adolescents' feeling status and goal levels and whether they relate to some demographic characteristics. The sample of the research consists of total of 348 secondary school students including 188 girls and 160 boys who are studying in Istanbul, Çatalca. For the research permission of the Provincial Directorate of National Education and student's parents was obtained. Three different scales were implied to students. These were: Rational Affective Self-Determination Scale, PANAS (Positive and Negative Affect Schedue), Meaning and Purpose of Life Scale, Demographic Form and Personal Information Form. The data obtained in the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 program. T-test and mann whitney u test were used to compare quantitative continuous data between two independent groups. One Way Anova and Kruskall Wallis test were used to compare quantitative continuous data among more than two independent groups. Test choices were determined by examining whether variables are consistent with normal distribution or not. Among the continuous variables of the study Spearmen Correlation and Multiple Linear Regration Analysis were conducted.