Aynı mesleği seçen üniversite öğrencileri ile birbirinden farklı meslekleri seçen üniversite öğrencilerinin erken dönem uyum bozucu şemalarının ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması
The examination of the anxiety level and the early maladaptive schemas of the students that choose the same professions and the students that choose the different professions
  1. Tez No: 492057
  2. Yazar: BÜŞRA YALIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyumsuz şemalar, meslek seçimi, kaygı, Early maladaptive schemas, choice of professions, anxiety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma aynı mesleği seçen üniversite öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemaları ve anksiyete düzeyleri açısından bir benzerlik olup olmadığını anlamak; varsa hangi şemaların benzer olduğunu ve hangi düzeyde kaygıya sahip olduklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda birbirinden farklı meslekleri seçen öğrencilerin erken dönem uyumsuz şemaları ve anksiyete düzeyleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma, gönüllük esasına dayalı olarak, hukuk, tıp, mühendislik ve eğitim fakültelerinde öğrenim gören 206 öğrencinin katılımıyla yapılmıştır. Katılımcılara demografik bilgi formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAI) ve Young Şema Ölçeği- Kısa Form-3 uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Verilerin frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerlerine bakılmıştır. Kruskal-Wallis testi, Mann Whitney U testi, korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda meslek seçimi ile erken dönem uyum bozucu şemalar arasında anlamlı farklar elde edilmiştir. Aynı mesleği seçen üniversite öğrencilerinin benzer şemalara sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Örneklem grubunda yer alan tüm öğrencilerinde birbirleriyle ortak şemalarının da olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin kaygı düzeyleri incelendiğinde grup ortalamaları açısından fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre örneklem grubu içinde hukuk fakültesini seçen öğrencilerin kaygı düzeylerinin en yüksek, eğitim fakültesi öğrencilerinin en düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is carried out for the purpose of finding out whether there is a similarity between early maladative schemas and anxiety levels in university students choosing same professions. The early maladative schemas and the anxiety levels in students choosing different professions are also compared with each other. Accordingly, the research is worked on a volunteer basis by the attendance of 206 students that study at the faculty of law, medicine, engineering and education. Demographic information form, Beck Anxiety Inventory (BAI) and Young Schema Questionnaire – Short Form 3 is applied to the attenders. The frequency, percentage, average and standard deviation value of the data is inferred. Kruskal-Wallis Test, Mann Whitney U Test, factor analysis, correlation analysis and one-way analysis of variance are implemented. Results of the analysis, there are significant differences between early maladative schemas and choice of professions. It is inferred that the students choosing same professions have the smilar schemas. It is also confirmed that the students in the sample group have schemas in common with each other. When the anxiety levels of students is examined, in terms of ensemble average the difference is obtained statistically. In this regard, It is found that the anxiety levels in students prefering to study at faculty of law is the highest on the contrary that students prefering to study at faculty of education is the lowest.