B-215 numaralı Bursa Şer'iyye sicil defteri transkripsiyonu (H.1192-1193/m.1778-1779)
Transcription of Bursa Court registration book b-215 (H.1192-1193/m.1778-1779)
  1. Tez No: 492132
  2. Yazar: SİNAN SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, B-215, Şer'iyye Sicili, Defter, Mahkeme Kayıtları, Bursa, B-215, Sheriff Register, Book, Court Records
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Hazırlamış olduğumuz Yüksek Lisans Tezi Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde B-215 numara ile kayıtlı ve H.1192-1193/ M.1778-1779 tarihlerini ihtiva eden Bursa Mahkemesine ait Şer'iyye Sicil Defteridir. Çalışma ortaya konurken öncelikle defterin transkripsiyonu yapılmış ardından defterde yer alan kayıtlar üzerine kısa özetler verilmiş olup, ortaya çıkan konu başlıklarına göre tahlil yapılmaya çalışılmıştır. Tahlil kısmı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde idari yapı, ikinci bölümde sosyal yapı, üçüncü bölümde ise ekonomik yapı ele alınmıştır. Defter ekonomik, sosyal ve kültür hayatının birçok unsurunu içinde barındırmaktadır. Örneğin evlilik, boşanma, miras gibi aile hukuku ile ilgili kayıtların yanı sıra, ticarete dair alım-satım işleri ve alacak verecek davaları, kefalet gibi ticaret hukukunun parçaları ve sosyal hayatta yer alan esnaf teşkilatı, vakıf, katl, yaralama gibi vs. konulara dair kayıtlar da bulunmaktadır. Ayrıca vergi toplama, sefer için asker talebinin yanı sıra ferman gibi devlet ile halk arasındaki ilişkiyi gösteren kayıtlar defterde en fazla ön plana çıkan konu başlıklarını ihtiva etmektedir. Çalışmanın son kısmında ise çalışma esnasında yararlanan kaynakları gösterir Bibliyografyaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Master Thesis is registered with the B-215 number in the Prime Ministry Ottoman Archives. This thesis is Bursa Courthouse Book of Records containing the dates H.1192-1193 / M.1778-1779. When the study was revealed, firstly the book was transcribed. Then, brief summaries were given on the records in the book. An analysis was attempted per the emerging subject headings. The assay consists of three parts. The administrative structure is discussed in the first section, social structure has been dealt with in the second section, the economic structure is explained in the third section. The book contains many elements of economic, social and cultural life. Forexample, there are records related to family law, such as marriage, divorce, inheritance. It also includes trading and trade receivables and commercial events such as bail there are also records of topics which in the social life, such as artisan organization, foundation, murder, injury etc. Collecting taxes, registering soldiers for the expedition, as well as records showing the relationship between the state people, such as the imperial orders are the topics that are most foreground in the book. In the last part of the work, there is a bibliography that shows the resources that were used during the work.