Bartın merkez ilçe ve köyleri ağzı (İnceleme- metinler- sözlük)
A dialect of central district and villages of Bartın
- Tez No: 492188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT BALYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ağız, Anadolu ağızları, Bartın ağzı, Ağız bilimi, Bartın, Dialect, Anatolian dialect, Bartın dialect, Dialectology, Bartın
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu tez çalışmasında Bartın ilinin Merkez ilçesinde konuşulan ağız özellikleri ele alınmıştır. Çalışma“İnceleme”,“Metinler”,“Sözlük”bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın“Giriş”kısmında önce araştırma hakkında bilgi verilmiş ardından Bartın ili tanıtılmıştır.“İnceleme”bölümünde Bartın merkez ilçe ağzına ilişkin dil bilgisel analizler yapılmıştır.“Metinler”bölümünde derleme kayıtları sunulmuştur.“Sözlük”bölümünde bu ağız adına tespit edilebilmiş kelimeler sıralanmıştır.“Sonuç”kısmında ise çalışmaya ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In thes thesis, dialect spoken in the Central district of Bartın province was studied. The thesis consists of four sections: Analysis, Text, and Glossary. In the introduction, information about the current research was given and Bartın district was introduced. In“Analysis”section, Bartın dialect was gramatically analyzed. The compilation records were presented in the section of Texts. In the section of Glossary, the words of Bartın dialect which had been detecded were enumerated and defined in alphabetical order. The evaluations and implications of this study were given in conclusion.