Elabbas Bagirov'un 'Göz Muncuğu', 'Gece Yarısı Hadisesi', 'Doğma Ocak', 'Gelin Ayakkabısı', 'Köhne Kişi' hikâyelerinin tematik yönden incelenmesi
The investigation from thematic direction of Elabbas Bagirov's 'Göz Muncuğu', 'Gece Yarısı Hadisesi', 'Doğma Ocak', 'Gelin Ayakkabısı', 'Köhne Kişi' stories
- Tez No: 492189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALSOU KAMALIEVA, YRD. DOÇ. DR. NAZ KAMALIEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Elabbas Bagırov, Azerbaycan Edebiyatı, Tema İncelemesi, Elabbas Bagırov, Azerbaijan Literature, Theme Review
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Elabbas Bagırov'un“Göz Muncuğu”,“Gece Yarısı Hadisesi”,“Doğma Ocak”,“Gelin Ayakkabısı”,“Köhne Kişi”hikâyelerinin tematik yönden incelenmesidir. Elabbas Bagırov, Çağdaş Azerbaycan edebiyatı yazarlarındandır. Elabbas Bagırov, Azerbaycan edebiyatında, hikâye ve roman yazarı olarak birçok eser vermiş biridir. Kendisinin eserlerini incelemeden önce ilk olarak yakın dönem Azerbaycan edebiyatını anlamak adına“XIX. yy. Azerbaycan Edebiyatı”,“XX. yy. Azerbaycan Edebiyatı”ve“Azerbaycan Edebiyatında Roman ve Hikâye”hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından Elabbas Bagırov'un hayatı ve edebî kişiliği ele alınmıştır. Son olarak;“Aile İçi İlişkiler”,“Eğitim”,“Ferdî Temalar”,“Din”,“Gelenek ve Görenekler”başlıkları altında, bahsettiğimiz eserlerin tema incelemesi yapılmıştır. Bu çalışmamızı önemli kılan nokta, daha önce Elabbas Bagırov'un hikâyeleri üzerinde böyle bir çalışma yapılmamış olmasıdır. Bu nedenle çalışmamız, Elabbas Bagırov'un ele aldığımız eserlerinin, okuyucuları tarafından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to examine from thematic direction of Elabbas Bagırov's“Göz Muncuğu”,“Gece Yarısı Hadisesi”,“Doğma Ocak”,“Gelin Ayakkabısı”,“Köhne Kişi”stories. Elabbas Bagırov is the author of Contemporary Azerbaijani Literature. Elabbas Bagırov has given many works as story and novel writer in Azerbaijani Literature. Before examining his works, firstly informations were given about“XIX. Century Azerbaijani Literature”,“XX. Century Azerbaijani Literature”and“Novel and Story in Azerbaijan Literature”in the name of understanding the near-term Azerbaijani literature. Later, his life and literary personality were addressed. Finally, theme review of works we mentioned was made under the headings“Family Relations”,“Education”,“Individual Themes”,“Religion”,“Traditions and Customs”. The important point of this study, such a study has not been done before on the stories of Elabbas Bagırov. Therefore, our work will help by the Elabbas Bagırov's readers of the works we dealt with to better understand.