Uluslararası politik ekonomi bağlamında yerel yönetimlerde su yönetişimi
Water governance in local governments in the context of international political economy
- Tez No: 492259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ÖZKARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Economics, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Su Yönetişimi, Su İdareleri, Water, Governance, Water Governance, Water Authorities
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
1990'lardan sonra, yaşanan hızlı değişim sürecinin sonucu olarak 'yönetişim' kavramı kullanılmaya başlanmıştır. Yönetişim 'amaçların, kuruluşlarda kişilerin birlikte etkileşerek işlerin mükemmel olarak gerçekleştirilmesi için kişisel çıkarların önüne alınarak etkin bilgi paylaşımı karşılıklı güven ve şeffaflığı benimsemiş müşterek karar verebilen gerçekleştirilen örgütsel etkinlikler' şeklinde tanımlanabilmektedir. Her geçen gün değişim gösteren küreselleşmenin etkisiyle, sanayi ve teknolojinin gelişmesi; yaşam standardının yükselmesi ve tüketim alışkanlıklarının değişmesinden dolayı temiz suya erişim sorununu meydana getirmiştir. Su problemleri, havza ve ülkelerin dışına taşmış ve geniş bölgelere ve dünyanın sorunu haline gelmiştir. Bu sorunları, yönetişim yaklaşımı çerçevesinde ele alarak; ulusal su kaynakları yönetimi planlaması ve kurumsal yapılanmalar arasında bir eşgüdüm sağlanması gerekliliği savunulmaktadır. Su yönetişimi; su kaynakları ve hizmetlerinin sürdürülebilir kalkınmayı geliştirmek için en kritik alanlarından biridir. Yapılan çalışmanın konusu, 1985'ten bu yana büyükşehir belediyelerine bağlı kalarak haiz bir kuruluş olan 30 su idarelerinden TÜİK verilerine göre yedi coğrafi bölgeden birer pilot su idarelerinin yerel yönetim reformu kapsamında çıkarılan belediye kanunundaki 'yönetişim' yaklaşımının unsurlarından katılımcılık, şeffaflık ve hesap verilebilir ilkelerine ilişkin düzenlemelerin etkileridir. 1990'lardan bu yana uluslararası kuruluşların gündeminde olan, faaliyet raporlarında yer alan, kavramı geliştirmek farklı konulara uygulamak için konferanslar düzenlenen ve yönetim biçimini değiştirme nedeni olan yönetişim kavramı Türkiye'de tam manasıyla benimsenmediği ve benimsenen bölgelerde de eksik benimsendiği görülmektedir. Bunun nedenleri, yönetişim kavramının Türkiye'de henüz duyulmamış olması, kavramın benimsememiş olması ve kamu kuruluşları ve haiz kuruluşlara kavram ilkelerini uygulama zorunluluğu getirilmemiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
After 1990, the concept of 'governance' began to be used as a result of the rapid change process. Empowerment of governance, organizational goals, perfect fulfillment can be jointly decided by the mutual trust and transparency of communication and effective information sharing based on the common interests in the interests of personal interests; emotional intelligence can be defined as organizational activities performed by acting as empathic, proactive and synergistic. The development of industry and technology with the influence of changing globalization; has raised the question of access to clean water due to the increase in living standards and changes in consumption habits. Water problems have become a problem for the wider region and the world by overflowing the basin and countries. By addressing these issues within the framework of the governance approach; the need for coordination between national water resources management planning and institutional structures is advocated. Water governance; is one of the most critical areas for improving sustainable development of water resources and services. The subject of the study is the participation, transparency and accountable principles of the municipal law 'governance' approach, which is one of the seven geographical regions of the pilot provinces according to the TUIK data of 30 water administrations, an institution that has adhered to the metropolitan municipalities since 1985 the effects of regulations. On the agenda of international organizations since the 1990s, situated in the annual report, the governance concept, which is why changing the organized conferences and management style to apply to different subjects to develop the concept in not adopted the strict sense and adopted region in Turkey it seems to be missing adopted. The reasons for this, yet not unheard of in Turkey governance concepts, concepts and principles that have not adopted the concept of public institutions and organizations having the application requirement is not met.