Küreselleşme ve ulus-devletin geleceği: Modernleşme kuramının post-modern çağdaki görünümü
Globalization and the future of nation-state: Appearance of modernization theory in the post-modern era
- Tez No: 492260
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN KAKIŞIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Post-modernizm, Ulus-devlet, Küreselleşme, Batılılaşma, Modernity, Post-modernism, Nation-state, Globalization, Westernization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Avrupa kıtasının şiddet ve acılarla dolu tarihinin mitler tarafından nasıl şekilendirildiği ve idealleştirildikleri, farklı dönemlerdeki mitlerin sağlam bir dayanak yaratma adına Avrupa'nın tarihindeki bütün çelişkilerin marjinalleştirilmesine ve meşrulaştırılmasına ne denli katkılarda bulunduklarının üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Kapitalizmin evrimiyle beraber, gelinen her aşamada ortaya çıkan yeni toplum tipleri ve siyasi yapılar ekonominin dönüşümüyle birlikte değerlendirilmiş, her egemenlik aşamasına karşılık gelen, genel anlamıyla ideoloji olarak ele alınan mitlerin modern çağlarda kurumsal bir yapıya kavuştuğu ana kadar geçilen yollar irdelenmiştir. Modernizm ile birlikte kurumsallaşan toplum ve devletin evrimi, modern çağların başlangıcından itibaren büründükleri yeni biçimleriyle, içinde bulunulan post-modern çağa kadar analiz edilmeye çalışılmıştır. Ulusla özdeşleşen modern çağların egemen devlet anlayışının ulus-devletin post-modern çağda sorgulanmaya başlanan varlığıyla, akıbeti ve devletin bu yeniçağda üstleneceği rol küreselleşme ve ekonominin evrimi ile birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to dwell on how the history of Europe, full of sadness and violence, is shaped thorough myths and to what extend the myths in different eras contributed to marginalization and legitimizing of discrepancies in European history in pursuit of a strong base. Newly emerged social types and political structures by the evolution of capitalism are analyzed together with the transformation of economy and the process, which is equal to each phase of sovereignty and which is experienced until ideologically held myths in general reached to an institutional structure, was scrutinized. The evolution of institutionalized society and state through modernism was tried to be analyzed with their new forms that they take from the beginning of modern times until current modern era. Dominant state perception of modern eras which is identified with nation and the future of existence of nation-state that began to be questioned in modern times and the role which the state will take over is examined regarding globalization and the evolution of economy.