İstanbul'un bir ilçesinde, plastik iş kolunda faaliyet gösteren işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin değerlendirilmesi
An evaluation of labour health and safety services in the enterprises that opetare in the branch of plastics, in a district of Istanbul
- Tez No: 49226
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA ÖZYILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Postmortem alkoller, endojen alkoller, kan, kromatografik analiz, Postmortem alcohols, endogenous alcohols, blood, chromatographic analysis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada alkollerin (etanol, metanol, izopropanol, butanol) tayininde ve ayırımında hassas ve spesifik bir metod olan gaz kromotagrafîsi yöntemi kullanılmıştır. Postmortem kan numunelerinde endojen alkol oluşumunun ve kaybının önlenmesi için NaF (%1 ağırlık/ hacim) kullanılmış ve kan numuneleri +4°C da muhafaza edilmiştir. Sonuçlaımız, NaF un endojen alkol oluşumu ve kaybının önlenmesinde tam olarak etkili olmadığını göstermiştir. Çalışma koşullarımızda postmortem kanda metanol, izopropanol ve bütanol'ün oluşumu gözlenmemiştir. Endojen etanol oluşumunda ilk 14 gündeki etanol konsantrasyonun yükseliş ve bu günden sonra düşüşün ilk alkol konsantrasyonuna bağlı olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Investigation of the Formation of some Endogenous Substances (Alcohols) in Postmortem Blood: from the Forensic Medical Aspects. In this study, the Gas Chromatographic method is a sensitive and spesific method was used for the determination and seperation of alcohols. NaF (%1W/V) was used for the preventation of endogenous blood alcohol formation and looses. Postmortem blood samples stored at 4°C.Our results showed that NaF wasn't perfect preservative for these purposes. In our experimental conditions, methyl alcohol, isopropyl alcohol and butyl alcohol formation were not observed. Blood ethanol concentration rapidly increased in the first 14 days and then it decreased. These were not depend on initial blood concentration.