Nazım Hikmet'in şiirlerinde folklor unsurları
Folklore elements in Nazim Hi̇kmet's poems
  1. Tez No: 492784
  2. Yazar: RECEP KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nâzım Hikmet, Folk culture, Folklore, Socio-realism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 477
Özet
Kavmi dönemden 20.asra kadar farklı estetik yaklaşımlar içerisinde gelişimini sürdüren ve birçok öncü şair yetiştiren Türk şiir geleneği, Cumhuriyet Döneminde de öncü şairlerin şiir iklimimize kazandırdığı yeni söyleyişler nispetinde zenginliğini sürdürmüştür. 20.yy'ın ilk çeyreğinde, Türk şiirine getirdiği serbest nazım tekniği Nâzım Hikmet'in de öncü şairlerden kabul edilmesinde büyük rol oynamıştır. Onun öncü şairlerden sayılmasının bir başka unsuru da şairin halk kültürüne olan meyli kabul edilmektedir. Nitekim Nâzım Hikmet, toplumsal gerçekçilik bağlamında halk kültürüne eğilmiş ve döneminde birçok şairin halk kültürüne yönelmesine ön ayak olmuştur. Şair Moskova'da üniversite öğrenciliği yıllarında tanıştığı ideolojinin sanattaki açılımı sayılan toplumsal gerçekçi sanat anlayışı doğrultusunda folklor ürünlerinden sıklıkla yararlanmıştır. Bu çalışmada, Nâzım Hikmet'in şiir dünyasının halk bilimsel malzeme noktasında zengin olduğu savunulmaktadır. Özellikle, şairin mahkumiyet yılları boyunca Anadolu insanının; dilini, geleneklerini, göreneklerini, sevinçlerini, üzüntülerini, yaşayışlarını yakından tanıması ve bütün bu unsurlara doğrudan bir müdahalede bulunmadan ilk ağızdan duyduğu şekliyle şiirlerinde işlemesi, aktarması, yer vermesi, Nâzım Hikmet'in adeta bir kültür taşıyıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish poetry tradition that continued its improvement in different esthetics approaches from ancient age until twentieth century and raised many leader poet, maintained its importance with new poetry forms in republic period too. In first quarter of twentieth century, becasue Nazım Hikmet brought the tecnic of free poetry, is accepted leader poet also. Also, because Nazım Hikmet inclined folklore, is accepted leader poet. Namely, Nazım Hikmet inclined folklore in the context of socio-realism his period and has initiated for other poets that inclined folklore. He benefited from folklore frequently in accordance with socio-realism. Socio-realism is adaptation of his ideology in art and he met this ideology in Moscow, in years of studentship. In this study, we have revealed that poetry of Nazım Hikmet are wealthy in terms of folklore. Specially, he has knew and used his poetry without interfering language, traditions, beliefs, stories, happiness, sadness, living of anatolian people, throughout years of his conviction. Finally, this condition has provided that Nazım Hikmet has been bearer of culture.