Mijarên hevpar di helbestên Rojen Barnas û Nâzim Hikmet de
Rojen Barnas ve Nâzım Hikmet'in şiirlerinde ortak temalar
- Tez No: 644585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZAHİR ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Rojen Barnas, Nâzım Hikmet, Karşılaştırmalı Edebiyat, Ortak Tema, Şiir, Rojen Barnas, Nâzım Hikmet, Comparative Literature, Common Theme
- Yıl: 2020
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kürtler içinde bulundukları politik durumdan dolayı tarihsel süreç boyunca birçok farklı millet ile etkileşim halindedir. Bu etkileşimin izleri kendini muhtelif birçok sahada göstermektedir ki bu sahalardan biri de edebiyattır. Milli edebiyatlar sadece milli köklerinden oluşmaz, aynı zamanda içlerinde farklı tesirleri de barındırırlar. Her millet kendi edebiyatının gelişimi için başka edebiyatlara göz atmış ve onlardan etkilenmiştir. Kürt edebiyatı da bu etkileşimin bir parçası olarak yabancı edebiyatların etkisinde kalmıştır. Bu araştırmada yüzyıllardır aynı toprak üzerinde yaşamış fakat farklı iki ulusa ait olan iki şairin şiirleri üzerinde durulmuştur. Bu iki millet arasındaki edebi ekileşimin mütevazi bir örneği olan Rojen Barnas ve Nâzım Hikmet Şiirlerinde Ortak Temalar adlı bu araştırma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm karşılaştırmalı edebiyat teorisi için ayrılmıştır. Bu bölümde karşılaştırmalı edebiyatın kısaca tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur, aynı zamanda bu bölüm karşılatırmalı edebiyatın kürt ve türk edebiyatlarındaki gelişimi hakkında bilgiler de içermektedir. Yine bu bölümde karşılatırmalı edebiyat ile çeviribilim ilişkisi üzerinde de durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde şairlerin hayatları, eserleri ve poetikaları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ortak konulu şiirler tespit edilip konularına göre sınıflandırılmıştır. Araştırmanın sonucunda karşılaştırmalı yöntem esas alınarak tespît edilmiş ortak temaların genel değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kurds interact with many different nations throughout the historical process due to their political situation. The traces of this interaction show itself in many different fields, one of which is literature. National literatures do not only consist of their national roots, but also contain different effects. Each nation has browsed and influenced other literatures for the development of its own literature. Kurdish literature has been influenced by foreign literatures as part of this interaction. In this research, the poems of two poets who lived on the same land for centuries but belonged to two different nations were emphasized. This research titled Common Themes in Poems of Rojen Barnas and Nâzım Hikmet, a humble example of literary interchange between these two nations, consists of introduction and three chapters. The first part is devoted to the theory of comparative literature. This section focuses on the brief historical development of comparative literature, and also includes information on the development of comparative literature in Kurdish and Turkish literature. Also in this section, the relationship between comparative literature and translation science is also emphasized. In the second part of the research, information about poets' lives, works and poetics has been given. In the third section, poems with common themes were identified and classified according to their subjects. The overall assessment of the common themes identified as a result of the research was made based on the comparative method.