İnsan istihbaratı ve göç hareketleri fırsatlar ve tehditler
İnsan istihbaratı ve göç hareketleri fırsatlar ve tehditler
  1. Tez No: 492848
  2. Yazar: KAAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YAZĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Hareketleri, Fırsat ve Tehditler, İnsan İstihbaratı, Migratory Movements, Opportunities and Threats, Human Intelligence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri olan göç, her alanda olduğu gibi, insan istihbaratı (İNİS) alanını da etkilemektedir. İNİS“kaynağı ve toplayıcısı insan olan istihbarat faaliyeti”olarak tanımlanmaktadır. İNİS birimleri, çeşitli metotlar kullanarak hedef kişilerin motivasyonunu öğrenip onlardan kaynak olarak faydalanmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, göç hareketleriyle gelen kişiler, İNİS birimleri için birtakım fırsatlar ve tehditler oluşturmaktadır. Göç hareketleriyle sınırları aşıp başka bir ülkeye gelen kişiler, o ülkenin bilimsel gelişimine ve kültürel yapısına katkılar sağlayabilmekte ve İNİS birimleri, bu kişilerin kaydettiği bilimsel gelişmelerin kapsamını genişleterek teşkilatın ihtiyaçlarını giderecek yeniliklere sahip olmaktadır. Ayrıca bu kişiler, kendi devletleri ve topluluklarıyla ilgili sağladıkları veriler ile vardıkları ülkelerin güvenlik politikalarına katkı yapmaktadırlar. Göç hareketleriyle gelen kişiler tehditlere de yol açabilmektedirler. Göçlerle gelen insanlar, açlık ve sefalet gibi nedenlerden dolayı organize suç örgütlerine katılım gösterebilmekte veya aynı topraklardan gelen hemşerileriyle suç örgütü kurabilmektedirler. Suç örgütü kurmanın haricinde, bu kişiler bizzat organize suç örgütlerinin hedefi de olabilmektedir. İNİS açısından başka bir tehdit de yabancı terörist savaşçıların (YTS) ve yabancı ajanların, göçmenlerin arasında ülkeye girebilmesi olasılığıdır. Askeri eğitimi olan YTSler ve ajanlar, göçmen gibi geldikleri ülkelerde başka devletlerin çıkarları için suikast ve bombalı eylemler gerçekleştirebilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, yasadışı göç hareketlerinin İNİS için sunduğu fırsatlar ile tehditleri ortaya koymak ve istihbarat teşkilatlarının yapılarının göçün yaratabileceği olumsuzluklarla mücadele edebilecek ve doğurabileceği fırsatları değerlendirebilecek şekilde nasıl reform geçirmekte olduğunu incelemektir.
Özet (Çeviri)
Migratory movements which is one of the most important issue today has effected human intelligence (HUMINT). HUMINT is defined as intelligence activity which its collector and source is human. HUMINT units are trying to learn the motivation of the target people and utilize them as resources by using various methods. In this context, migrants create opportunities and threats for the HUMINT units. People who cross the border with migration movements and reach to another country can contribute to the scientific development and cultural structure of that country and the HUMINT units may have innovations that will broaden the scope of the scientific developments registered by these people. They also contribute to security policies of migrated countries by data about their own states and communities. People who come from migratory movements can also cause threats. Migrants can join organized crime organizations for reasons such as hunger and poverty, or they can establish a criminal organization with their fellow countrymen. Except from establishing a criminal organization, these individuals can also be targets of criminal organizations. Another threat for HUMINT is the possibility that foreign terrorist fighters (FTF) and foreign spies can enter the country as immigrants. Military-educated FTFs and spies can commit assassinations and bomb attacks for the interests of other states in countries where they come as immigrants. The aim of this work is to examine the opportunities and threats posed by the illegal immigration movements for INSI and how the intelligence services' organizations are reformed to deal with the negative consequences of immigration and assess opportunities.