Tüketici işlemlerinde şahsi teminatlar
Personal guarantees in consumer transactions
- Tez No: 492916
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, tüketici işlemi, tüketici kanunu, teminat, ayni teminat, şahsi teminat, adi kefalet, müteselsil kefalet, garanti, tüketici işlemlerinde teminat, Consumer, consumer transaction, consumer law, collateral, personal collateral, common bail, mutual bail, guarantee in consumer transactions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Üç bölümden oluşan çalışmamızın ana konusunu“Tüketici İşlemlerinde Şahsi Teminatlar”konusu oluşturmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla öncelikle tüketici, tüketici işlemi, teminat, teminat sözleşmesi gibi kavramlar açıklanmaya çalışılmış, akabinde şahsi teminatlar içerisinde yer alan kefalet ve garanti ağırlıklı olmak üzere diğer teminatlar üzerinde durulmuş, nihai olarak da tüketici işlemlerinde şahsi teminatlara ilişkin getirilen 6502 sayılı Kanunun 4/6. maddesi öncelikli olarak incelenerek sonuca bağlanmaya çalışılmıştır. İlk bölümde“Tüketici”ve“Tüketici İşlemi”kavramlarına açıklık getirilmeye çalışılmış, doktrinde yer alan tüketici olabilme şartlarıyla ilgili olan tartışma konularına yer verilmiş akabinde tüketici işlemlerinin kapsamı ve özelliklerine değinilerek ilk bölüm tamamlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde“Teminat Kavramı ve Tüketici Sözleşmelerinde Verilen Teminatlar”üst başlığı altında, teminat kavramı ve çeşitleri, teminat sözleşmelerinin özellikleri genel hatlarıyla incelenmiş, daha sonra da tüketici sözleşmelerinde karşımıza çıkan ayni teminat ve şahsi teminatlara genel bir bakış atılmıştır. Genel olarak tüketici ve teminat kavramlarının açıklanmaya çalışıldığı ilk iki bölümde hedeflenen amaç, uygulamada kişilerin tüketici sıfatını haiz olup olmadıkları saptanırken ortaya çıkan sorunları tespit etmek, doktrinde buna ilişkin ileri sürülen görüşlere yer vererek konuya açıklık getirmeye çalışmak, teminat kurumunun işlev ve amacına değinerek, ayni teminatlar ile şahsi teminatlar arasındaki ayrımı ortaya koymak ve son olarak tüketicilerin yapmış oldukları işlemlerde ne tür teminatlara başvurabildiklerini açıklığa kavuşturmaktır. Tüketici ve teminat kavramlarına ilişkin olarak ilk iki bölümde yapmış olduğumuz açıklamalar doğrultusunda tezimizin ana konusunu da oluşturan üçüncü ve son bölüm“Tüketici İşlemlerinde Şahsi Teminatlar”konusudur. Üçüncü bölümde genel olarak 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen düzenlemeler ışığında tüketici işlemlerinde verilen şahsi teminatların hukuki niteliği incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken, kefalet, garanti ve teminat amaçlı mevcut borca katılma sözleşmeleri değerlendirilerek, tüketicinin borçlarına ya da alacaklarına karşılık verilen şahsi teminatların hukuki niteliğinin ne olacağı ve ne tür hukuki sonuçlar doğuracağı doktrindeki tartışmalara da yer verilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main topic of our three-part work constitutes“Personal Guarantees In Consumer Transactions”. In order to make it easier to understand, concepts such as consumer, consumer transaction, collateral and guarantee contract were tried to be explained first and then other guarantees were emphasized in the personal guarantees and finally in the personal transactions in the consumer transactions the sixth paragraph of the fourth article of Law No. 6502 the matter has been examined firstly and tried to connect to the result. In the first chapter, the concepts of“Consumer”and“Consumer Transaction”were tried to be clarified, discussion topics related to the conditions of consumer being included in the doctrine were mentioned and then the first part was completed by referring to the scope and characteristics of consumer transactions. Under the heading“ Collateral Concept and Guarantees Given in Consumer Agreements ”in the second part of the study, the concept and types of collateral and the characteristics of collateral contracts were examined in general terms and then a general view was given to the same collateral and personal guarantees that appeared in the consumer contracts. In general, the aim of the first two sections of consumer and guarantee concepts is to identify the problems that arise when it is determined that the consumers have the title of consumer and to try to clarify the issue by giving opinions related to it in the doctrine. By referring to the function and purpose of the collateral institution, and to finally clarify what kind of collateral they can apply to the transactions they have made. In the first two chapters on the concepts of consumer and collateral, the third and last chapter which constitutes the main topic of our thesis in the direction of the explanations are the“Personal Guarantees in Consumer Transactions”. In the third chapter, the legal nature of the personal guarantees given in the consumer transactions in the light of the regulations introduced by Law No. 6502 on the Protection of Consumers in general is examined. When this review is conducted, it examines existing loan participation agreements for warranty, contracts of guarantee and cumulative assumption of debt are evaluated covering for consumer debts or receivables, as well as discussions on what kind of legal consequences will arise.