6769 sayılı sınai mülkiyet kanunu hükümleri çerçevesinde marka hakkının kullanılması
Trademark use within the scope of the industrial property code no: 6769
  1. Tez No: 492928
  2. Yazar: GİZEM ÇOŞĞUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİ TAMER PEKDİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Markanın Kullanılması, Markanın İptali, Kullanmama Def'i, Trademark, Use of Trademark, Cancellation of Trademark Registration, Non-Use As Defence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Marka, bir teşebbüsün ürettiği mal veya hizmeti bir başka teşebbüsün ürettiği mal veya hizmetten ayırt edebilmek için kullanılan işarettir. Marka olarak belirlenen işaretin marka siciline tescil edilmesiyle bu marka kural olarak 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunabilecektir. Ancak markanın Kanun kapsamında korunabilmesi için tescil tek başına yeterli değildir; aynı zamanda kullanılması da gerekmektedir. Tescil ile sağlanan hakkı devam ettirici nitelikte bir kullanım ise ancak markanın tescilli olduğu mal veya hizmetle ilgili olarak, Türkiye' de, ciddi biçimde kullanılması halinde söz konusu olacaktır. Bu esaslara uygun bir şekilde ve tescil edildiği tarihten itibaren beş yıl içinde kullanılmayan ya da kullanımına haklı bir sebep olmaksızın beş yıldan daha uzun süre ara verilen bir marka, talep edilmesi halinde iptal edilerek tescil kapsamından çıkarılabilecektir. Aynı zamanda, yeni bir düzenleme olarak, yayıma itiraz sürecinde ve hükümsüzlük ile tecavüz davalarında gerekçe gösterilen markanın kullanıldığının ispatı istenebilecek; bu markanın kullanıldığı ispatlanamadığı takdirde ise esasa ilişkin incelemeye geçilmeyecektir. Tüm bu düzenlemelerin amacı, tescil edilen bir markanın gerçek bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve böylece marka sicilinin kullanılmayan ancak yalnızca tescilli olduğu için korunan markalardan oluşmasının önüne geçebilmektir.
Özet (Çeviri)
A trademark is a sign that is used to distinguish goods or services produced or supplied by an undertaking from goods or services produced by another undertaking. In principle, by registering the trademark in the trademark register, this trademark will be protected under the Industrial Property Law No. 6769. However, the protection of Industrial Property Law requires not only the registration of the trademark, but also use of it. Use in the form that is also is registered shall only take place in case of genuine use in Turkey in respect of the goods or services for which the trademark is registered. In accordance with these principles, a trademark which has not been used within five years from the date on which it was registered, or which has been suspended during an interrupted period of more than five years without proper reasons for non-use, the trademark shall be subject to the sanctions provided. At the same time, as new code, non-use of trademark may be plead in objetions to publications, cases of invalidity and infringement; otherwise the grounds of these claims will not be enquired. The purpose of all these regulations is to ensure that a registered mark is genuinely used, thus preventing the trademark registry from being made out of trademarks that are not used but registered only.