Milliyetçilik ve din etkileşimi
Interaction between nationalism and religion
- Tez No: 492967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Din, Etno-Sembolcülük, Ulus Devlet, Millet, Ümmet, Nationalism, Religion, Ethno-symbolism, Nation-state, Nation, Ummah
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Milliyetçilik, sosyal bilimlerde incelenmeye başlandığı tarihten bugüne kadar tanımı ve ne zaman doğduğu üzerine tartışmaların devam ettiği bir kavramdır. Milliyetçiliğin ilk dönemlerden beri varolduğunu savunan görüşlerin yanı sıra, modern dönemlerin ürünü olduğunu savunan görüşler de bulunmaktadır. Milliyetçilik nedir sorusuna cevap aranırken millet, etnik kimlik ve ulus gibi kavramlar ile birlikte kavim, ümmet ve kabile gibi kavramlar da incelenmiştir. Milliyetçiliğin doğuşundan itibaren din ile yoğun bir etkileşimi bulunmaktadır. Bazı toplumlarda dinin milliyetçilik üzerine etkisi olumsuz yönde olmuşken, bazı toplumlar da ise din ve milliyetçilik birbirlerini beslemişlerdir. Bu çalışmada öncelikle Batı toplumunda 1648 tarihinde imzalanan Westphalia Barış Antlaşmaları ile ulus devletlerin oluşum süreçleri incelenmiş; ardından Ortadoğu'da yaşayan toplumlarda milliyetçilik sürecinin nasıl anlaşıldığı ve din ile bağlantısına değinilmiştir. Batı toplumlarında insanların öncelikli milliyetçilikleri ait oldukları milliyete göre şekillenirken, Ortadoğu'da yaşayan toplumlarda bu açık bir şekilde görülmemektedir. Bu toplumlarda din ve mezhep çatışmaları, kavim ve millet çatışmalarından çok daha ileri düzeydedir. Bölgede yaşanan en büyük sorunlardan biri olan Arap-Yahudi çatışması din merkezli, Sünni-Şii çatışmaları da mezhep merkezli bir çatışmadır.
Özet (Çeviri)
In the social sciences, the concept of nationalism has been debated with regard to what its definition is and when the nationalism emerged. There are some approaches that nationalism has existed in the early periods as well as that it is the product of modern times. While searching answers for the question of what the nationalism is, the concepts such as nation, ethnic identity, ummah and tribe have been examined. The nationalism has been intensely interacted with the religion since the beginning. In some societies, the religion has effected nationalism negatively while the religion and nationalism have maintained each other in other societies. In this thesis, it has been firstly maintained the founding process of nation-states through Peace of Westphalia in 1648 and how the nationalism process was understood and its relation with religion in the societies live in the Middle East. While the nationalism of the people in Western societies is primarily shaped by the nationality they belong to, can not see it so clearly in the societies live in the Middle East. In this societies, religious and sectarian conflicts have been more decisive than tribal and national ones. The Arab-Jew conflict which is one of the biggest questions in the region is a religion-centric conflict and the Sunni-Shiite conflict is a sect-centered conflict.