Üniversite öğrencilerinin yeme davranışlarının Hollanda yeme davranışı anketi (DEBQ) ile değerlendirilmesi: Selçuk Üniversitesi örneği
An evaluation of university students' eating behaviours with the dutch eating behaviour questionnaire (DEBQ): Sample of Selçuk University
- Tez No: 492986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: DEBQ, yeme davranışları, üniversite öğrencileri, DEBQ, eating behaviour, university students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın genel amacı Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin yeme davranışlarının belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerin cinsiyetine, devam ettiği sınıfına, Beden Kütle İndeksine (BKİ), fiziksel aktivite yapma durumlarına ve beslenme davranışının öz değerlendirilmesine göre duygusal, kısıtlayıcı ve dışsal yeme davranışları incelenmiştir. Tarama yöntemi kullanılarak yürütülen betimsel nitelikteki bu araştırmanın çalışma grubunu Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş öğrenciler (n=396) oluşturmuştur. Veriler kişisel bilgi formu ve DEBQ ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi, ANOVA testleri ve bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin v“Duygusal Yeme”,“Kısıtlayıcı Yeme”ve“Dışsal Yeme”ortalama puanları sırasıyla 27.19±11.75, 22.89±7.99 ve 30.57±7.33 olarak saptanmıştır. Kadınların duygusal ve kısıtlayıcı yeme puanlarının erkeklerden daha yüksek olduğu (p0.05). Katılımcıların kısıtlayıcı yeme puanlarının BKİ değişkenine göre; duygusal yeme puanlarının ise beslenme davranışının öz değerlendirilmesine göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p.05). Beslenme davranışlarını kötü olarak değerlendiren öğrencilerin duygusal yeme davranış puanlarının beslenme davranışlarını iyi ve orta olarak değerlendiren öğrencilere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bu araştırmanın bulguları yeme davranışlarının duygusal ve kısıtlayıcı yeme alt boyutlarının cinsiyet ve BKI gibi bazı değişiklere göre anlamlı farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Üniversite öğrencilerinin yeme davranışı ve beslenmeyle ilişkili sorunlarının önlenebilmesine yönelik çalışmalarda bu unsurların dikkate alınmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to determine the eating behaviours of university students attending Selçuk University. In line with this aim, the emotional, restrained, and external eating behaviors of university students were examined in terms of their gender, grade, Body Mass Index (BMI), physical activity and selfassessment of their eating behaviors. The study group of this descriptive study carried out using the screening method is composed of students (n=396) attending Selçuk University who were chosen via random sampling method. Data for the study was collected via personal information form and the DEBQ (Dutch Eating Behaviour Questionnaire). For data analysis one way variance analysis, ANOVA tests and independent t test were used. According to research findings, it was determined that vii students' mean scores on the DEBQ were as follows: 27.19±11.75 for“Emotional Eating”, 22.89±7.99 for“Restrained Eating”, and 30.57±7.33“External Eating”. It was determined that the emotional eating and restrained eating scores of the female participants were higher than those of the male participants (p0.05). It was also determined that the restrained eating scores of the participants varied significantly in terms of the BMI variable and their emotional eating scores varied significantly according to their self-assessment of eating behaviours (p.05). It was determined that the students who assessed their eating behaviours as bad had significantly higher scores on the emotional eating sub-dimension compared to those who evaluated their own eating behaviours good and medium. In consequence, the findings of the study indicated that the emotional and restrained eating sub-dimensions varied significantly in terms of some variables like gender and BMI. The findings are considered to be useful in preventing university students' eating behaviors and nutrition problems.