İşyerinde yalnızlık ve işyerinde dışlanma sarmalında presenteeism: Bankacılık sektöründe bir araştırma.
Loneliness and exclusion in the workplace in the context of presenteeism: A research in the banking sector
  1. Tez No: 493061
  2. Yazar: BÜŞRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ SERDAR ÖĞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Loneliness at Work, Workplace Ostracism, Presenteeism, Bank, Konya
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışma kapsamında yapılan araştırmalarda işyerinde yaşanan yalnızlık, dışlanma ve presenteeism konularının gerek çalışanlar gerek de işyerleri açısından çok ciddi sorun olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın amacı, işyerinde yaşanan yalnızlık ve dışlanmanın presenteeismi meydana getirmesindeki etkiyi açıklamaktır. Bu kapsamda çalışmanın ilk aşamasında konular kavramsal çerçevede açıklanmış, ardından da daha önce çalışıldığına rastlanmayan bankacılık sektörü seçilerek anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması Konya İli merkez ilçelerinde faaliyet gösteren bankaların şubelerindeki 323 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS İstatistiksel Paket Programından yararlanarak analiz edilmiştir. İşyerinde yalnızlık ve işyerinde dışlanmanın presenteeism üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu verisine ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: İşyerinde Yalnızlık, İşyerinde Dışlanma, Presenteeism, Banka, Konya.
Özet (Çeviri)
It has been understood that the issues of loneliness, exclusion and presenteeism in the workplace, are very serious problems both in terms of employees and businesses in the research carried out within the scope of the study. The purpose of the research is explained the effect of loneliness and exclusion in the workplace on presenteeism. In this context, the first stage of the study was explained in the conceptual framework and then the survey was conducted by selecting the banking sector which was not encountered before. The survey was conducted on 323 employees in the branches of the banks operating in the central provinces of Konya. The obtained data were analyzed using SPSS Statistical Package Program. It has been reached that loneliness and exclusion in the workplace have a positive and significant effect on presenteeism.