Okul öncesi dönemdeki çocukların ahlaki ve sosyal kural bilgileri ile annelerinin aile işlevlerine yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of relationship between mothers' family functions perceptions with moral and social rules knowledge of children in preschool period
- Tez No: 493104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZARİFE SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Çocuklar, Aile İşlevleri, Ahlak Gelişimi, Sosyal Gelişim, Preschool Children, Family Functions, Moral Development, Social Development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönemdeki çocukların ahlaki ve sosyal kural bilgileri ile annelerin aile işlevlerine yönelik algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılı Şanlıurfa ili Haliliye ilçesindeki bağımsız anaokullarına devam eden okul öncesi dönemindeki çocuklar ve anneler oluşturmaktadır. Araştırma grubundaki annelere Bulut (1990) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan Aile Değerlendirme Ölçeği, çocuklara Smetana (1981) tarafından geliştirilen Ahlaki ve Sosyal Kural Bilgileri Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Aile işlevleri ile ahlaki ve sosyal kural ölçeği arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu; annelerin aile işlevleri ve çocukların ahlaki ve sosyal kural bilgiler üzerinde en fazla etkiyi gösteren demografik değişkenleri belirlemek amacıyla, kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler ki kare testini kullanan CHAID (Chi-squared Automatic Interaction Detection) (TREE) analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, Ahlaki ve Sosyal Kural Bilgileri Ölçeğinde anne ve baba eğitim düzeyi, annenin yaşı, çocuğun cinsiyeti ve kardeş sayısına göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Aile Değerlendirme Ölçeğinde ise anne ve baba eğitim düzeyi, babanın mesleği, çocuk sayısı ve çocuğun yaşına göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Ölçekler arasındaki ilişkilere bakıldığında Aile Değerlendirme Ölçeği ile Ahlaki ve Sosyal Kural Bilgileri Ölçeği arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between mother's family functions and pre-school children's moral and social rule perceptions were examined. The study group of research consists of pre-school children and their mothers who attend the independent kindergartens in the Haliliye district of Şanlıurfa province in the academic year of 2017-2018. Mothers in the study group used the Family Assessment Scale adapted to Turkish by Bulut (1990) and children the Moral and Social Rule Information Scale developed by Smetana (1981) and the Personal Information Form prepared by the researcher were used. In the analysis of the data, SPSS 21.0 statistical package program was used. Pearson Moments Multiplication Correlation for determining the relationship between family functions and moral and social norms; CHAID (Chi-squared Automatic Interaction Detection) (TREE) analysis was used to determine the demographic variables that showed the greatest effect on maternal family functioning and moral and social rule information of children, using the relationship chi square test between categorical variables. When the findings of the study were examined, significant differences were found in the level of education of mother and father, age of mother, gender of the child and number of siblings in the Moral and Social Rule Information Scale. In the family assessment scale, there were significant differences according to mother and father education level, father's occupation, number of children and age of child. When we look at the relationships between the scales, significant correlations were found between the Family Assessment Scale and the Moral and Social Rule Information Scale.