Türk dış politikasında yumuşak gücün rolü: Orta Asya örneği
The role of soft power in Turkish foreign policy: The case of Central Asia
- Tez No: 493156
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BUKET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Orta Asya, Türk Dış Politikası, Soft Power, Central Asia, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Uluslararası ilişkiler tarihi incelendiğinde, devletler, askeri unsurları ve kuvvet kullanımını barındıran, sert güç kullanımını belirli bir amaca ulaşmak için, neredeyse tek alternatif olarak algılamışlardır. Teknoloji, bilgi ve küreselleşmenin hızlı bir şekilde geliştiği günümüzde, uluslararası sistemde güç algısı da değişmiştir. Kaynağını bir ülkenin kültürü, siyasi değerleri ve dış politikasından alan yumuşak gücün önemi, özellikle Soğuk Savaş sonrasında artmıştır. Türk dış politikasında yumuşak gücün rolü ve Orta Asya'da yumuşak gücün kullanımının, yerinin ve öneminin anlaşılması amacıyla hazırlanan bu çalışma, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini, faaliyet alanlarını ve uygulamalarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, çalışmada, Türk dış politikasında yumuşak gücün rolü nedir?, Türkiye'nin yumuşak güç kaynakları nelerdir?, Türkiye'nin Orta Asya'da yumuşak güç potansiyeli, faaliyet alanları ve eksiklikleri nelerdir? sorularının cevapları aranmıştır. Bu tez, 1991 yılından Nisan 2017 tarihleri arasını kapsamaktadır. Yöntem olarak, araştırma ve inceleme yöntemleri kullanılmıştır. Bu amaçla, kaynak olarak bu alanda yazılmış kitap ve makaleler başta olmak üzere, gazete ve internet bazlı haber kaynaklarına da başvurulmuştur. Çalışmanın hipotezi olarak, Türkiye'nin Orta Asya'daki yumuşak güç kullanımı 2002 sonrasında daha etkili olduğunu öngörmektedir. Elde edilen sonuç, Orta Asya Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazandığı 1991 tarihinden sonra, Türkiye'nin, bölge politikalarında yumuşak güç gündeme gelmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetleri döneminde ise, bu yöndeki politikalar ağırlık kazanmış ve bu da yumuşak güç faaliyetlerinin, AK Parti döneminde ortaya çıktığı algısına neden olmuştur. Özellikle, ekonomik ve insani yardımlar, kültürel faaliyetler ve eğitim faaliyetleri, yumuşak güç stratejileri olarak belirlenmiştir. Türkiye, Orta Asya'da özellikle, eğitim, kültür, sosyal, ekonomi, din ve dış politika alanlarında yumuşak güç stratejileri izlemiştir.
Özet (Çeviri)
When the history of international relations is examined, states have perceived the use of hard power as almost the only alternative to achieve a certain purpose, which hosting military elements and use of force. Today, as technology, knowledge and globalization develop rapidly, the international system the power perception has been changed. The importance of soft power that took its source from cultural, political values and foreign policy areas increased especially after the Cold War. The role of soft power in Turkish foreign policy and the use of soft power in Central Asia and important preparatory work on the spot, it was prepared to reveal Turkey's potential in this area, its fields of activity and its applications. In this context, what role does soft power play in Turkish foreign policy? What are Turkey's soft power sources, Areas of activity and their deficiencies? The answers of the questions were searched. This thesis includes the period from 1991 to April of 2017. As a method, research and investigation methods are used. For this purpose, especially books and articles written in this area as the source, also newspaper and internet based news sources have been applied. As a hypothesis of study, Turkey predicts that the use of soft power in Central Asia will be more effective after 2002. As a result, after 1991, when the independence of the Central Asian republics gained independence, Turkey's policy in the region has become a soft power agenda. In the period of the Justice and Development Party (AK Party) governments, politics in this direction gained weight and there was a perception that the soft power activities had emerged in the AK Party's period. Especially economic and humanitarian aids, cultural activities and educational activities have been identified as soft power strategies. Turkey has pursue soft power strategies especially in the fields of education, culture, social, economics, religion and foreign policy in Central Asia.