Türkiye's soft power policies in Central Asia: A comparative analysis
Türkiye'nin Orta Asya'daki yumuşak güç uygulamaları: Karşılaştırmalı analiz
  1. Tez No: 898825
  2. Yazar: RABİA NUR AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Orta Asya, Türk Dış Politikası, Soft Power, Central Asia, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Uluslararası ilişkiler tarihi incelendiğinde devletler, askeri unsurları ve güç kullanımını içeren sert güç kullanımını belirli bir hedefe ulaşmak için neredeyse tek alternatif olarak algılamışlardır. Teknoloji, bilgi ve küreselleşmenin hızla geliştiği günümüzde uluslararası sistemdeki güç algısı da değişmiştir. Kaynağını bir ülkenin kültüründen, siyasi değerlerinden ve dış politikasından alan yumuşak gücün önemi özellikle Soğuk Savaş sonrasında artmıştır. Türk dış politikasında yumuşak gücün rolü ve Orta Asya'da yumuşak gücün kullanımı, yeri ve önemini anlamak amacıyla hazırlanan bu çalışma, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini, faaliyet alanlarını ve uygulamalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Orta Asya Cumhuriyetlerinin 1991 yılında bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Türkiye'nin bölgesel politikalarında yumuşak güç ön plana çıkmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetleri döneminde bu yöndeki politikaların ağırlık kazanması, yumuşak güç faaliyetlerinin AK Parti döneminde ortaya çıktığı algısına yol açmıştır. Özellikle ekonomik ve insani yardımlar, kültürel faaliyetler ve eğitim faaliyetleri yumuşak güç stratejileri olarak tanımlanmıştır. Türkiye Orta Asya'da özellikle eğitim, kültür, sosyal, ekonomik, din ve dış politika alanlarında yumuşak güç stratejileri izlemiştir.
Özet (Çeviri)
When the history of international relations is examined, states have perceived the use of hard force, which includes military elements and the use of force, as almost the sole alternative to achieve a certain goal. Today, when technology, knowledge, and globalization have developed rapidly, the perception of power in the international system has also changed. The importance of soft power, which derives its source from the cultural and political values and foreign policy of a country, has increased especially after the Cold War. This study, which was prepared to understand the role of soft power in Turkish foreign policy and the utilization, role, and importance of soft power in Central Asia, aims to reveal Türkiye's potential, fields of activity, and practices in this field. After the Central Asian Republics gained their independence in 1991, soft power came to the fore in Türkiye's regional policies. During the rule of the Justice and Development Party (AK Party) governments, policies in this direction have gained prominence, which consequently has resulted in the perception that soft power activities emerged during the AK Party era. In particular, economic and humanitarian aid, and cultural and educational activities have been identified as soft power strategies. Türkiye has pursued soft power strategies in Central Asia, especially in the fields of education, culture, social, economic, religious and foreign policy.