Deneysel sistitis oluşturulan köpeklerde dimethylsulfoxid (DMSO) kullanımı
  1. Tez No: 49316
  2. Yazar: ERCAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. KAZIM BÖRKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cystitis, Dogs, DMSO, Amoxicilline, Catheterization
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 24
Özet
18 6. ÖZET Bu araştırmada üretral kateterizasyon sonucu deneysel sistitis oluşturulan 18 köpek kullanıldı. Sistitis oluşturulan köpeklerde klinik olarak idrar kesesi palpasyonunda ağrı, bazılarında durgunluk, iştah azalması dikkati çekti. Köpeklerin vücut ısıları, nabız ve solunum sayıları normaldi, idrar analizlerinde proteinüri, hematüri vardı ve pH 7'nin üzerindeydi. Mikroskopik kontrollerde bol lökosit, eritrosit, birkaç idrar kesesi epiteli ve struvit kristalleri tespit edildi. Bakteriyolojik kontrollerde 18 köpeğin hepsinde ml'de 100.000 koloniden çok E.coli üredi. Köpekler 5'erli 3 gruba ayrıldı. 1. gruba 3 gün arayla 3 kez %20'lik 25ml DMSO ile birlikte 9 gün süreyle hergün 33 mg/kg dozda i. m. amoxicilin verildi. 2. gruba 3 gün arayla 3 kez %20'lik 25 mi DMSO verildi. 3 gruba 9 gün süreyle hergün 33 mg/kg dozda amoxicilin i. m. verildi. 3 köpeğe hiçbir sağaltım yapılmayarak kontrol olarak bırakıldı. 3 gün arayla 3 kez %20'lik DMSO ve 9 gün süreyle 33 mg/kg dozda amoxicilin'in birlikte verildiği grubun tamamının iyileştiği ve sağaltım tamamlandıktan 72 saat sonra idrarların bakteriyolojik kontrolünde hiçbir bakterinin üremediği saptandı. Diğer gruplarda ise aşağı üriner sistemle ilgili klinik bulguların devam ettiği ve idrarların bakteriyolojik kontrolünde E. coli ürediği belirlendi. Anahtar Kelimeler : Sistitis, Köpek, DMSO, Amoksisilin, Kateterizasyon
Özet (Çeviri)
19 7.SUMMARY In this study, 18 dogs with experimental cystitis due to urethral catheterization were used. In the clinical examinations of these dogs pain in the palpation of vesica urinaria, inappatence and weakness in some of them was observed. The body temperatures, pulses and respiration rates of the dogs were normal. Proteinuria, haematuria was determined in the urine analyses and pH was over 7. Great numbers of leukocytes, erhytrocytes, a few vesica urinaria epithels and struvit crystals were observed in microscopic examinations. In the bacteriologic contrails more than 100000 E. Coli colonies per ml. had produced in all of the dogs. Dogs were divided into three groups composed of 5 each. %20 solution of 25ml DMSO with 3 day intervals for 3 times together with amoxicillin at the dose of 33 mg/kg intramuscular eveyday for 9 days were given to the first group. -%20 solution of 25ml DMSO was given to the second group with 3 day intervals for 3 times. To the third group, amoxicillin at the dose of 33mg/kg intramuscular everyday for 9 days was administred. No therapy was employed to the last 3 dogs. It was observed that all of the dogs which %20 solution of DMSO with 3 day intervals for 3 times and the dogs which amoxicillin at the dose of 33 mg/kg for 9 days were used had recovered and no bacteria growth was determined in the bacteriologic contrails of the urines performed 72 hours after the end of study. In the other groups, the symptoms with the lower urinary tract had continued and in the bacteriologic contrails of urine samples E.Coli growth was determined.