Kimyasal sistit modelinde dekspanthenolün koruyucu etkisinin klinik pratikte kullanılan kondroitin sülfat ve hyaluronik asit ile karşılaştırılması
The protective effect of dexpanthenol in the chemical cystide model comparing with the condroidin sulphate and hyaluronic acid used in clinical practice
  1. Tez No: 648860
  2. Yazar: CANER ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KUTLU DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: dekspantenol, hyaluronik asit, intravezikal tedavikimyasal sistit, kondroitin sülfat, chemical cystitis, chondroitin sulfate, dexpanthenol, hyaluronic acid, intravesical treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç :İntertisyel sistit (İS) yada ağrılı mesane sendromu (AMS ) mesane dolumu ile ilişkili bir suprapubik ağrı ve üriner enfeksiyon ya da diğer bariz patolojilerin yokluğunda eşlik eden gündüz ya da gece sık idrara çıkma şikayetlerini içeren bir klinik sendromdur. Tedavi olarak oral, intravezikal ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Pantotenik asit (vitamin B5) derivesi olan dekspanthenolün oksidatif stresi ve enflamasyonu azaltmada ve yara iyileşmesinde olumlu katkıları olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada kimyasal sistit modelinde uyguladığımız dekspanthenol ile klinikte rutin olarak kullanılan intravezikal ajanlardan kondroitin sülfat ve hyaluronik asitin mesanedeki enflamasyon ve oksidatif strese etkilerini karşılaştırmayı amaçladık . Materyal ve metod :Her grupta 8 adet rat olacak şekilde 40 adet Wistar Albino rat 5 gruba ayrıldı. Bu gruplar; kontrol, kimyasal sistit (CC), CC+dekspantenol, CC+kondroitin sülfat ve CC+hyaluronik asit grupları olarak belirlendi.. Deneysel sistit modeli intravezikal hidroklorik asit (0.2 mL of 0.4 NHCl) instilasyonu ile sağlandı. Kontrol grubundaki sıçanlara sadece %0.9 NaCl instilasyonu yapıldı. Tedavi gruplarından CC+dekspantenol grubuna 500 mg/kg dexpanthenol içeren 2 mL 0.9% NaCl solüsyonu,. CC+kondroitin sülfat grubuna 2 mL kondroitin sülfat (0.2%) ve CC+hyaluronik asit grubuna 2 ml hyaluronik asit(%0.5) instile edildi. Tedavi gruplarına verilen bu ajanlar dört hafta boyunca hafta iki kez uygulandı. CC ve kontrol gruplarında da benzer stres oluşturmak için aynı süre boyunca %0.9 NaCl instilasyonu yapıldı.Tedavilerin bitiminden bir gün sonra abdominal insizyon ile sistektomi yapıldı, kalplerinden kan alındıktan sonra ratlar sakrifiye edildi. Mesane dokusu histopatolojik değişiklikler açısından incelendi. Serumda ve dokuda MDA,SOD ve prolidaz değerlerine bakıldı. Bulgular:Dokuların histopatolojik incelenmesinde dekspantenol tedavisi alan grubun lökosit sayısının sistit grubuna göre azaldığı görüldü (p0.05). Tedavi gruplarının MDA, SOD ve prolidaz değerlerindeki bu olumlu düzelme ile sistit oluşturulmayan kontrol grubundaki seviyelere yaklaştığı görüldü. Sonuç :İntertisyel sistit modelinde dekspantenolün klinikte kullanılan mevcut ajanlar gibi oksidatif stresi azaltması, anti-oksidatif etkiyi arttırması,doku düzeyindeki enflamasyonu baskılaması ve maliyetinin düşük olması nedeniyle gelecekte intertisyel sistitte tek başına yada kombine tedavide yer bulacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim:.Interstitial cystitis (IC) or painful bladder syndrome (PBS) is a clinical syndrome involving suprapubic pain associated with bladder filling and frequent urination during the day or at night in the absence of urinary infection or other obvious pathologies.Dexpanthenol, a derivative of pantothenic acid (vitamin B5), has been shown to have positive contributions in reducing oxidative stress and inflammation and in wound healing.In this study, we aimed to compare the effects of dexpanthenol applied in the chemical cystitis model and chondroitin sulfate and hyaluronic acid, which are routinely used intravesical agents in the clinic, on inflammation and oxidative stress in the bladder. Material and Method: Forty Wistar Albino rats were used as a sample and divided into five groups as control, chemical cystitis (CC), CC + dexpanthenol, CC + chondroitin sulfate and CC + hyaluronic acid groups.The chemical cystitis model was obtained with an intravesical instillation of hydrochloric acid (0.2 mL of 0.4 NHCl).In control group, rats were applied the only %0.9 NaCl. The CC + dexpanthenol group were treated with 2 mL 0.9% NaCl solution containing 500 mg / kg dexpanthenol. The CC + chondroitin sulfate group were treated with 2 mL chondroitin sulfate (0.2%) and the CC + hyaluronic acid group were treated with 2 ml hyaluronic acid (0.5%).These agents given to the treatment groups were applied twice a week for four weeks.Additionally, the 0.9% NaCl installation was performed for the same period to achieve similar stress in CC and control groups. All rats were performed to cystectomy with an abdominal incision and blood sample were taken from their hearts one day after the end of the treatments.Bladder tissue was examined for histopathological changes. MDA, SOD and prolidase values were measured in serum and tissue. Results:I twas detected that the leukocyte count of the group treating with dexpanthenol decreased compared to the cystitis group in the histopathological examination of the tissues(p 0.05).With this improvement in MDA, SOD and prolidase values of the treatment groups, it was observed that they approached the levels in the control group.. Conclusion: Thedexpanthenoltreatmentreduces oxidative stress, increases antioxidative effect and suppresses inflammation at tissue level in the interstitial cystitis model. We believe that dexpanthenol will be used alone or in combination therapy for interstitial cystitis in the future because its effects are similar to current agents used in the clinic and are cost effective