Erken evre meme kanserinin sağkalım sonuçlarını tahmin etmede kullanılan elektronik hesaplayıcıların Türk meme kanseri popülasyonunda performansının değerlendirilmesi
Performance evaluation of electronic calculators used for estimating the results of early stage breast cancer in Turkish breast cancer population
- Tez No: 493181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Predict, prognostik, prognostik hesaplayıcılar, meme kanseri, Predict, prognostic, prognostic calculators, breast cancer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümlerin başında gelmektedir. Meme kanseri sıklığı, değişken genotipik/fenotipik özellikleri, tedavi yanıtı ve davranışı nedeniyle heterojen bir kanser türüdür. Bu değişkenlik mevcut tedavi seçeneklerinin sayısı ve karmaşıklığı arttırmış olup herhangi bir hasta için en uygun tedavi seçeneğini belirlemede güçlük yaratmaktadır. Bu nedenle prognozu tahmin etmek ve tedavi kararı açısından klinisyene yol göstermek amacıyla farklı ülkelerden hesaplayıcılar geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı; başvuru klinik, patolojik bilgilerine sahip olduğumuz ve prognozları hakkında kesin bilgiye ulaştığımız erken evre meme kanseri hastalarımızda, Predict NHS hesaplayıcısının hastalık prognozu hakkında yaptığı tahmin ile gerçek yaşam sağkalım sonuçlarını karşılaştırmaktır. Metod: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine 01.01.1994 ile 31.12.2009 tarihleri arasında başvuran, uzak organ metastazı bulunmayan, 18 yaşın üzerinde olan meme kanseri tanılı hastalar alınarak, hastaların demografik bilgileri ile patoloji verileri retrospektif olarak tarandı. Gerekli verileri tam olan 698 hasta çalışmaya dahil edildi. Predict hesaplayıcısı kullanarak“hesaplanan 5 ve 10 yıllık sağkalımı”belirleyebilmek için; hastaların meme kanseri tanı yaşı, tümör çapı, tümör gradı, metastatik lenf nodu sayısı, östrojen reseptör durumu, HER-2 durumu, ki-67 durumu ve almış olduğu kemoterapi rejimi bilgileri www.predict.nhs.uk adresinden, en son olan versiyon 2.0'ye girilerek hesaplandı. Hastaların ölüm bildirim sisteminden (ÖBS) son durum bilgisine ulaşıldı ve genel sağkalım süreleri hesaplandı. Tüm hastalar ve özel hasta alt grupları için gözlenen 5. ve 10. sağkalım verileri (observed survival); sağkalım tablosundaki altmışıncı ay (5 yıl) ve yüz yirminci ay (10 yıl) sağkalım yüzdelerinden elde edildi. Predict hesaplayıcısı ile her bir hasta için ayrı ayrı olmak üzere, 5 ve 10. yıldaki tahmini yaşama ihtimali yüzde (%) olarak hesaplandı (calculated survival). Hasta grupları için (ör: ÖR pozitif hastalar) elde edilen hesaplanan sağkalım ile aynı hasta gruplarının gerçek sağkalım verileri karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz, SPSS (version 23.0) programı ile yapıldı. Predict hesaplayıcısının yaşamı tahmin etme becerisini anlamak amacıyla ROC analizi kullanılarak eğri altında kalan alan (AUC) hesaplandı. Bulgular: Hastaların ortanca takip süresi 121 ay (3,6-281,2 ay) olarak hesaplandı. Bu süre boyunca 538 hastanın (%77,1) sağ olduğu 160 (%22,9) hastanın da exitus olduğu tespit edildi. Hastaların ortanca yaşı 52 idi. Tek değişkenli analize göre yaş (p2cm (p=0,02), metastatik aksiller lenf tutulumu olan (p=0,05) ve olmayan (p=0,01), ÖR negatif (p=0,003), grad 3 (p=0,002), sadece KT alan hastalar (p=0,002) ile KT ve HT alan hastalarda (p=0,03) da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. On yıllık sağkalım sürelerinde baktığımızda ise tüm hastalarda hesaplanan %2 oranında düşük bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,36). Alt gruplarda ise tümör boyutu >5cm (p=0,06), metastatik aksiller lenf nodu sayısı ≥4 adet (p=0,02), ÖR negatif (p=0,05), grad 3 (p=0,02), sadece KT alan hastalarda (p=0,04) istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. Sonuç: Çalışmamızda Predict hesaplayıcısının tüm hastalarda 5 ve 10 yıllık sağkalım analizindeki performansı değerlendirildi. Erken yaşta tanı alan, erken evre hastalıkta nispeten kullanılabilirliği uygunken, bazı hasta gruplarında oldukça farklı sonuçlar görüldü. Prognostik indekslerin hayatımıza girmesiyle, tedavi kararı vermek ve hastalık seyrini tahmin etmemiz kolaylaşmıştır. Fakat bu tarz hesaplayıcıların kullanılabilmesi için öncelikle hedeflenen toplulukta valide edilmesi çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Breast cancer is the leading cause of cancer-related deaths in women. Breast cancer is a heterogeneous type of cancer due to its frequency and variable genotypic, phenotypic characteristics, response to treatment, behaviour. Because of this variability, the number and complexity of available treatment options have increased, making it difficult to determine the appropriate treatment option. For this reason, calculators have been developed from different countries in order to predict the prognosis and guide the clinician in terms of treatment decision. The purpose of our study was to compare the results of the Predict NHS calculator and the real life results in our early stage breast cancer patients, whose clinical and pathological knowledge we have had in our study, and the precise knowledge about their prognosis. Methods: Patients who were diagnosed with breast cancer greater than 18 years old who had no distant organ metastases were referred to the study, who has applied to Marmara University Medical Oncology outpatient clinic between dates 01.01.1994 and 31.12.2009. The demographic data and pathologic data of these patients were retrospectively screened and included in the study were 698 patients with complete data. Using the Predict calculator to determine“calculated 5 and 10 year survival”; The most recent version 2.0 of patients with breast cancer diagnosis age, tumor diameter, tumor grade, number of metastatic lymph nodes, estrogen receptor status, HER-2 status, Ki-67 status and chemotherapy regimen information available at www.predict.nhs.uk calculated by entering. The survival information of the patients was obtained from the Death Notification System (Ölüm Bildirim Sistemi - ÖBS) and the overall survival times were calculated accordingly. 5th and 10th survival data for all patients and specific patient subgroups; survival rates were obtained from the sixty-month (5 years) and one hundred and twentieth month (10 years) survival percentages in the survival table. With the Predict calculator, the estimated likelihood of surviving 5th and 10th years for each patient was calculated as a percentage (%). The calculated survival for the patient groups (eg, OR-positive patients) was compared with the observed survival data of the same patient groups. Statistical analysis has been conducted by using SPSS. Calculated area under the curve (AUC) using ROC analysis to understand the calculator's ability to predict life. Results: The median follow-up period of the patients was 121 months (3.6-281.2 months), and it was determined that 538 patients (77.1%) were alive while 160 patients (22.9%) died. The median age of the patients was 52 years. Univariate analysis revealed that age (p 2cm (p = 0,02), metastatic axillary lymph nodes (p = 0, (P = 0,03), patients with KT and HT (p = 0,03), patients with KT only (p = 0,002), a statistically significant difference was also observed. When we looked at the 10-year survival time, it was found to be 2% lower in all patients and it was not statistically significant (p=0,36). In the subgroups, tumor size> 5 cm (p = 0,06), metastatic axillary lymph nodes ≥4 pieces (p = 0.02), ER negative (p = 0,05), grade 3 (p = 0,02) , only in patients receiving KT (p = 0.04), a statistically significant difference was observed. Conclusions: In our study, analysis performance of the Predict calculator of 5-year and 10-year survival rates in all patients have been evaluated. Although availability of Predict calculator for early-stage disease was relatively useful, there were quite different results in some patient groups. With the introduction of the prognostic indexes into our work routine, it has become easier for us to make decision on treatment and predict disease course. However, in order to use such calculators, it is very important that they are validated in the targeted community.