Demir ve vitamin d düzeylerinin febril konvülziyon ile ilişkisi
Iron and vitamin D levels are associated with febrileconvulsions
  1. Tez No: 493212
  2. Yazar: MERVE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME ERGEN DİBEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, Vitamin D, Demir Eksikliği, Febrile Convulsions, Vitamin D, Iron deficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Şentürk, M. Demir ve Vitamin D Düzeylerinin febril konvülziyon ile İlişkisi. DPU Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Kütahya, 2018. Febril konvülziyonlar (FK) benign karakterde, ateşle birlikte görülen çocuklardaki en yaygın nöbet tipidir ve tüm çocukların % 2-5'inde görülür. FK etyopatogenezinde ateş, yaş ve genetik eğilimin önemli rolleri vardır. Pediatrik hastalarda en sık rastlanan nutrisyonel eksiklik olan demir (Fe) eksikliğinin bir çok nörolojik problemde etkin rol oynadığı bilinmektedir. İnsanlarda D vitamini eksikliğinin erken beyin gelişimi üzerine olan etkisi konusunda yeterli çalışma olmamakla birlikte, in vitro olarak D vitamininin beyin hücreleri üzerine nöroprotektif etkisi olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı FK nedeniyle başvuran hastaların demir ve vitamin D düzeylerini retrospektif olarak inceleyip, FK ile aralarındaki bağlantının varlığını, FK etyopatagenezindeki yerlerini göstermektir. Çalışmanın hasta grubunu DPÜ Tıp Fakültesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne Ocak 2015 – Aralık 2016 tarihleri arasında basit ve komplike FK tanıları ile başvuran 6 ay - 5 yaş arasındaki afebril konvülziyon, serebral palsi, mental retardasyon gibi nörolojik bozukluğu, kan elektrolit dengesizliği olmayan, antiepileptik ilaç kullanmayan ve santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonu olmayan 78 hasta oluştururken, kontrol grubunu aynı tarihler arasında aynı yaş grubunda FK haricinde ateşli hastalıklar nedeniyle takip edilen 118 hasta oluşturdu. Hastaların retrospektif olarak klinik, sosyo-demografik özellikleri ve labaratuar sonuçları hasta dosyalarından ve hastane otomasyon sisteminden bulunarak kaydedildi. Vitamin D seviyelerinin FK grubunda farklılık göstermediği, diğer taraftan demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin FK grubunda daha sık izlendiği görüldü. Konvülziyon riskini arttırması nedeniyle demir eksikliği anemisinin özellikle 6 ay - 5 yaş arası çocuklarda tedavi edilmesinin, febril hastalıkların nöbetle birlikte seyretmesini engelleyeceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Senturk, M. Iron and vitamin D levels are associated with febrile convulsions. DPU Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Pediatrics, Kütahya, 2018. Febrile convulsions are the most common type of seizures in children with benign, coexisting with fever, and occur in 2-5% of all children. In the etiopathogenesis of Febrile convulsions, fever, age and genetic predisposition have important roles. It is known that iron deficiency, which is the most frequent nutritional deficiency in pediatric patients, plays an active role in many neurological problems. Although there is insufficient study of the effect of vitamin D deficiency in humans on early brain development, vitamin D has been shown to be a neuroprotective effect on brain cells in vitro. Our study retrospectively examined the iron and vitamin D levels of the patients who applied for the purposeful and febrile convulsions showed the presence of the link between them and the etiopathogenesis of febrile convulsions. The patient group of the study consisted of neurological disorders such as afebrile convulsions, cerebral palsy, mental retardation between 6 months and 5 years, referred to the simple and complicated febrile convulsions diagnoses of the Department of Pediatrics, Evliya Çelebi Training and Research Hospital Children's Health and Diseases Clinic between January 2015 and December 2016 , 78 patients with no blood electrolyte imbalance, no antiepileptic drug and no central nervous system (CNS) infection, and 118 patients with the same age group under the same age group who were followed up for febrile diseases except febrile convulsions . Retrospective clinical, socio-demographic characteristics and laboratory results of patients were recorded from patient files and hospital automation system. Vitamin D levels did not differ in the FK group, while iron deficiency and iron deficiency anemia were observed more frequently in the FK group. Treatment of anemia of iron deficiency anemia especially in children between 6 months and 5 years of age is thought to prevent febrile diseases from being accompanied by seizures due to increase of convulsions risk.