İştahsızlığı olan 2-10 yaş arası çocukların ve ailelerinin incelenmesi ve sağlıklı beslenme eğitiminin verilerek eğitim sonrası sonuçların değerlendirilmesi
Examination of children and families aged between 2 and 10 years with poor appetite and evaluation of post-training results by giving healthy nutrition education
- Tez No: 493211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ESİN YALINBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İştahsızlık, beslenme sorunları, beslenme kuralları, enerji alımı, Poor appetite, feeding problems, feeding principles, energy intake
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İştahsızlık çocukluk çağında sık karşılaşılan bir problem olup, bu nedenle çocuk hekimlerine başvuru da sıktır. Organik hastalığa bağlı olmayan iştahsızlıkta ailelere beslenme ve davranış önerileri verilerek çocuğun büyüme ve gelişiminin izlenmesi esastır. Bu araştırmada ailelere verilen beslenme önerilerinin çocuğun iştahsızlığını düzeltmede yarar sağladığının gösterilmesi hedeflenmiş olup, bu sayede çocukların sağlıklı beslenmesinin gerçekleştirilmesi ve de ailelerin iştahsızlık konusundaki kaygılarının giderilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Ağustos - Kasım 2017 tarihleri arasında T.C Sağlık Bakanlığı DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk polikliniklerine iştahsızlık şikayeti ile başvuran 2-10 yaş arası organik hastalık tanısı ve bulgusu olmayan 96 çocuk alındı. Çocukların gelişlerinde boy, kilo, vücut kitle indeksi ölçülerek, anket yoluyla beslenme özellikleri sorgulandı. Ailelerden çocukların üç günlük yemek listeleri alınarak çalışma başındaki boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), enerji ve protein alımları iki aylık davranış değişikliği sonrasındaki değerleriyle karşılaştırıldı. Ailelerin %84,3'ünün beslenme kurallarını uygulayabildiği ve bu ailelerden %79'unun kurallardan fayda gördüğü öğrenildi. Çocukların çalışma başındaki değerlerine göre çalışma sonunda alınan boy, kilo, VKİ, kalori değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edildi. Protein değerlerinde anlamlı artış saptanmadı. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde özellikle 8 yaş altındaki çocuklarda beslenme kurallarının uygulanabilir ve faydalı olduğu saptandı. Çalışma başında hesaplanan çocukların aldığı kalori değerlerinin almaları gereken miktardan ortalama %25 düşük olduğu ve bunun annenin bildirdiği iştah durumuyla uyumlu olduğu tespit edildi. Sonuç olarak organik hastalığa bağlı olmayan iştahsızlıkta, davranış değişikliği uygulamasının özellikle 8 yaş altındaki çocuklarda faydalı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Poor appetite is a common problem in childhood and it is also common for pediatricians to apply. It is essential to monitor the growth and development of the child by giving nutrition and behavior advice to the parents in a poor appetite without organic disease. In this study, it was aimed to show that the nutritional advices given to the family helped the child to improve his appetite and it was aimed to provide the healthy nutrition of the children and to eliminate the anxieties of families. Ninty six children between 2-10 years old who has a poor appetite due to non-organic disease admitted pediatrics polyclinic of T.C Ministry of Health DPU Kütahya Evliya Çelebi Training and Research Hospital were enrolled in the study. Children's height, weight, body mass index (BMI) were measured at the arrival of the children and their feeding characteristics were questioned through questionnaires. Children's three-day dietry records were taken from the parents and the height, weight, BMI energy and protein intake were compared with those after two months behavior modification. It was learned that 84,3% of the families can apply the nurition advices and 79% of these families benefit from the advices. A statistically significant increase in height, weight, BMI and calorie values at the end of the study was detected according to the values of the children at the beginning of the study. Protein values were not significantly increased. When evaluated acoording to age groups, it was determined that nutritional advices are applicable and useful especially in children under 8 years of age. It was found that the average caloric value of the children taken at the beginning of the study calculated was lower 25% than the amount required according to the age and that is compatible with the maternal reported appetite. As a result, in the case of loss of appetite due to non-organic disease behavior modification has been found to be beneficial, especially in children under 8 years of age.