Silimarinin nanoemülsiyon formülasyonunun hazırlanması, karakterizasyonu ve etkinliğinin araştırılması
Development, characterization and efficacy assessment of cosmetic nanoemulsions of slymarin
- Tez No: 493253
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLGÜN YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Slymarin, Nanoemulsion, Milk Thistle, Ultrasonication, Antioxidant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Deve dikeni tohumlarından elde edilen silimarin etken maddesi kuvvetli bir antioksidandır. Cilt kuruluğu, kırışıklık, leke vb. gibi birçok cilt sorununu giderici özelliğe sahiptir. Deve dikeni tohumları Türkiye'de yaygınca bulunmaktadır. Nanoemülsiyonlar 100-500 nm aralığında damlacık boyutuna sahip cilt ürünlerinde etken maddenin etkinliğini arttırmak amacıyla cildin alt tabakalarına nüfuz ederek uzun etki gösteren ve stabiliteyi arttıran taşıyıcı sistemlerdir. Bu tez çalışmasının temel amacı cildin nemlendirilmesi, sebum dengesinin sağlanması, kırışıklık ve leke giderilmesi konusunda etkili topikal yolla kullanılacak, doğal antioksidan olan silimarini içeren kozmetik bir nanoemülsiyon formülasyonu oluşturmaktır. Ultrasonikasyon yöntemi ile etken madde olan silimarin ve yüzey aktif maddeler farklı konsantrasyonlarda kullanılarak nanoemülsiyon formülasyonları hazırlanmıştır. Formülasyonlara ilk olarak santrifüj ve termal test uygulanmıştır. Herhangi bir bozunma göstermeyen formülasyonların pH değeri, viskozitesi, damlacık boyutu ve polidispersite indeksi ölçülmüştür.Koku, görünüm gibi organoleptik değerlendirilmesi yapılmıştır.Stabil kalan formülasyonlara ısıtma soğutma testi uygulanmıştır.3 ay boyunca oda koşulu, etüv ve buzdolabında saklanmıştır. Başlangıçta, 1.ay, 2.ay ve 3.ay sonunda pH değeri, iletkenliği, viskozitesi, damlacık boyutu, polidispersite indeksi ve zeta potansiyeli ölçülmüştür ve organoleptik değerlendirilmesi yapılmıştır. Yukarıda bahsedilen tüm testler sonucunda stabilite ve diğer değerlendirme kriterlerine göre stabil olan ve en uygun sonucu veren F41-2 kodlu formülasyon üzerinde gönüllü deneklerde etkinlik testleri yürütülmüştür. %1 silimarin içeren F41-2 kodlu nanoemülsiyonun cildin nemlendirilmesi, kırışıklık ve lekenin giderilmesinde etkin olabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Silimarin, nanoemülsiyon, deve dikeni tohumu, ultrasonikasyon, antioksidan
Özet (Çeviri)
Slymarin is a strong antioxidant that obtained from milk thistle. It removes skin problems like that dry skin, wrinkle, spot. Milk thistle commonly grows in Turkey. Nanoemulsions are carrier systems that exhibit long-lasting effects and enhance stability in skin products with a droplet size range of 100-500 nm by penetrating into the skin's lower layers in order to enhance the effectiveness of the active substance. In this thesis study, it is aimed to form a cosmetic nanoemulsion formulation containing silimarin which is the natural antioxidant to be used in an effective topical way to moisturize the skin, stabilize the sebum, and to treat wrinkles and skin spots. Nanoemulsions with slymarin were prepared different concentrations with sonicaton method. At the beginning centrifuge and thermal test were applied. pH value, viscosity, droplet size and polydispersity index of formulations remaining stable were measured and organoleptic assessment was conducted. Each formulation that passed centrifuge and thermal test was kept in room condition, climate cabinet and refrigerator for three months. Measurement of pH value, conductivity, viscosity, droplet size, polydispersity index and zeta potential and organoleptic assessment were conducted at certain period of time. Heating and cooling test was applied to each formulation. Efficacy tests were conducted on volunteer subjects on the F41-2-coded formulation, which is stable as a result of all of the above-mentioned tests, and which is stable according to the stability criteria and other evaluation criteria. F41-2 containing 1% slymarin has been found to be effective in moisturising skin, removing wrinkles and blemishes.