Romatizmal hastalıklarda, tekrarlanan kaplıca tedavisi kürlerinin etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
The retrospective evaluation of repeated spa cure therapies in rheumatologic diseases retrospective evaluation of the effectiveness of the repeate treatments cylinder in the rheumatic diseases
  1. Tez No: 493269
  2. Yazar: ERGİCAN KERİM ESİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜRDAL, PROF. DR. MÜFİT ZEKİ KARAGÜLLE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaplıca, Romatizmal Hastalıklar, Yaşam Kalitesi, Kolesterol, Termal Turizm, Spa, Rheumatologic Diseases, Life Quality, Cholesterol, Termal Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Esin, Ergican.Kerim. (2016).Romatizmal Hastalıklarda, Tekrarlanan Kaplıca Tedavisi Kürlerinin Etkinliğinin Retrospektif Değerlendirilmesi.İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji ABD.Doktora Tezi. İstanbul. Kaplıca tedavisinde, hastaların senelik tekrarlı gidiş eğiliminin, romatizmal hastalıklarda, ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesine etkileri araştırılması amacıyla, İÜ Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji ABD Polikliniğinden 2000-2008 yılları arasında kaplıca tedavisine birer yıl arayla gönderilen 634 hastanın 1000 adet dosyası, retrospektif olarak taranmış, ve hastaları klinik olarak, tedavi öncesi ve sonrası değerlendiren anket, skala, ve indeksler ve kan değerleri incelenip, istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız, ardışık dört tedavinin incelenmesine yeterli veri sağlayabilmiştir. Klinik değerlendirme parametreleri dört kürde gidiş, dönüş olarak değerlendirildikten sonra iki kademede eşleştirmelere geçilmiştir. Önce kaplıcaya gidiş dönüşü tamamlayan hastalar eşleştirildi, ikinci kademede ise üç kürü tamamlayan hastalar eşleştirilerek aynı hastanın ardışık kürlere cevabı takip edilmeye çalışıldı. Birden fazla tedavinin yaşam kalitesi yönünde artan olumlu sonuçlar verdiği (HAQ), ağrı yönünden tekrarlı tedavilerin etkilerinin azalmadığı (VAS), diz osteoartritinde faydanın arttığı (Lequesne) anlamlı bulunmuştur.Bel ve dizleri hedefleyen WOMAC testlerinde eşleştirilmiş serilerde özellikle ardışık üç gidiş sonrası hasta lehine iyi sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmamızın orjinalliği, bir kür uygulamasının erken ve geç etkilerinden başka birer yıl arayla uygulanmış kaplıca kürlerinin sonuçlarını da değerlendirmiş olmamızdır. Tek bir tedavi sürecinin bile kan lipid profilinde (Kolesterol, LDL, HDL, Trigliserid) faydalı sonuçlar verdiği istatistiksel olarak t testi kullanılarak hesaplandı. Kaplıca tedavisiyle sağlanan bu olumlu etkiler, ateroskleroz, koroner kalp hastalıklarında ve koruyucu amaçlı olarak gençlerde de değerlendirilebilir. Dolayısıyla hem toplum sağlığı, hem de sağlık ekonomisi yönünden olumlu sonuçlara ulaşılabilineceğini düşündürmektedir. Bu konunun ilerde yapılacak çalışmalarla irdelenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
The Retrospective Evaluation of Repeated SPA Cure Therapies in Rheumatologic Diseases. İstanbul University, Institute of Health Science, Medical Ecology and Hydroclimatology Department. PhD Thesis. İstanbul. It has been wondered about the clinical benefits of the patients who take annually repeated spa therapies. The questionnaires, scales, indexes, blood sample value entries before and after spa treatments recorded from 1000 files of 634 patients who had been sent to spa therapies between the years 2000-2008, by İstanbul Medical Faculty Medical Ecology and Hydroclimatology Department's Rheumatology Policlinic were analysed retrospectively, and calculated statistically. After evaluation of the clinical parameters as pre and post therapy in four cures, data were paired in two seperate steps. The first step was to pair the patients who completed spa cures, and the second was pairing of the same patient finishing 3 consecutive therapies. More than one cure gave enhancing benefits for life quality (HAQ) and knee OA (Lequesne), while there wasn't any decrease in pain improvement (VAS). WOMAC A,B,C,TOTAL tests which aimed at knee and low back, were found statistically advantageous and significant especially after three consecutive spa treatments. Our study's originality belongs to the results of annual interrupted cures, besides the early and late effects of the cures. Useful outcomes were calculated even after only one cure using statistical t test in lipid profiles. These favourable effects can be used as a prophylactic purpose against aterosclerosis and coronary heart diseases, in young adults. The determination of statistically significant reduction in using certain drugs and health expences, suggest positive results in public health, as well as in health economics. This subject could be examined in further studies.