Koroner arter hastalığı bulunan obez hastalarda adipor1, adipor2 ve adipoq genetik varyasyonların etkisinin incelenmesi
Research of the adipoq, adipor1 and adipor2 genetic variation effects at the obese coronary artery disease patients
- Tez No: 493270
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÜMİT ZEYBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı (KAH), Obezite, Adiponektin, AdipoQ, AdipoR1, AdipoR2, Coronary Artery Disease (CAD), Obesity, Adiponectin, AdipoQ, AdipoR1, AdipoR2
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Obezite, son yıllarda dünya çapında en büyük sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir ve insidansı gittikçe artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalara erişkinlerin %33'ünün, çocuk ve gençlerin ise %20-27'sinin obez olduğunu göstermektedir. Türkiye'deki prevelansı %22,3 olarak bulunmuştur. Oran kadınlarda %29,9, erkeklerde ise %12,9 olarak gösterilmiştir. Obezitenin risk faktörleri arasında alkol, fiziksel aktivitede azalma, doğum sayısı, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, sigarayı bırakma bulunmaktadır. Aterosklerotik kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı ya da iskemik kalp hastalığı olarak ta bilinen koroner arter hastalığı kalp hastalığının en sık görülen şeklidir. Hastalığın temel sebebi kalbi besleyen damarların iç duvarında plakların oluşması ve oluşan bu plaklar sayesinde damar lümeninin daralarak kalbe giden kan miktarının azalmasıdır. Ateroskleroz, Amerika ve Avrupa'da ölüm sebepleri arasında ilk başlarda yer almaktadır. Risk faktörleri arasında plazma kolesterol düzeylerinde artış, hipertansiyon, diyabet, obezite, insülin direnci, hiperinsulinemi, sigara kullanımı, hiperfibrinojenemi, yaş, erkek cinsiyeti yer almaktadır. Adiponektin, gen transkript-1 (apM1) gen bölgesin¬de kodlanan, 244 aminoasit içeren, bir glikoproteindir. Beyaz yağ dokusu, özellikle de viseral yağ dokusundan salgılanır. Plazmada kollajen I, III, V 'e bağlanır. Adiponektin glikoz regülasyonu ve yağ asidi katabolizması gibi birçok metabolik süreci düzenleyen protein yapıda bir hormondur. Çalışmamızda ADIPOQ geninin ikinci ekzonundaki T-G polimorfizmi; ADIPOR1 geninin birinci intronundaki 106. pozisyondaki A-G polimorfizmi ve ADIPOR2 geninin ikinci intronundaki 219. pozisyondaki A-T polimorfizmi ile obez-aterosklerozlu hastalar arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlıyoruz.
Özet (Çeviri)
In recent years, obesity has become one of the world's most important public health problem and its incidence is increasing. Studies made by the developed coutries shows that, 33% of adults and 20-27% of childrens are obese. The prevalance was found to be 22,3% in Turkey. The rate is 29,9% for women and 12,9% for men. The most common risk factors for obesity is alcohol, decreased physical activity, number of births, age, gender, dietary habits and stop smoking. Coronary artery disease (CAD) also known as atherosclerotic heart disease, coronary heart disease, or ischemic heart disease (IHD), is the most common type of heart disease. The disease is caused by plaque building up along the inner walls of the arteries of the heart, which narrows the arteries and reduces blood flow to the heart. Atherosclerosis is one of the modt common cause of death in America and Europa. Most common risk factors are, increased plasma cholesterol levels, hypertension, diabetes, obesity, insülin resistance, hyperinsulinemia, smoking, age and male gender. Adiponectin is a glycoprotein which is containing 244 amino acids and encoded in gene transcript 1 (apM1). Adiponectin is secreted from adipose tissue and especially from the visceral fat tissue. Combine with collagen I, III and V in the plasma. Adiponectin is a protein hormone that modulates a number of metabolic processes, including glucose regulation and fatty acid catabolism. In our study, we aim to examine the relationship between the aterosklerotic obese patients and the TG polymorphism in the second exon of the AdipoQ gene, AG polymorphism at position 106 of the first intron of AdiopoR1 gene, AT polymorphism in the position of 219 of the second intron of AdipoR2 gene.