Gebelik ve laktasyon dönemlerinde yapılan omega-3 yağ asidi desteğinin 0-2 yaş çocuklarının bilişsel gelişimlerine etkisinin incelenmesi
The effect of omega-3 fatty acid supplementation made in pregnancy and lactation period on the effects of 0-2 age children on cognitive developments
  1. Tez No: 493336
  2. Yazar: ŞEYDA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAZZEZ GARİPAĞAOĞLU DENİZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Omega 3 Yağ Asitleri, bilişsel gelişim, erken çocukluk, laktasyon, gebelik, Omega 3 Fatty Acids, cognitive development, early childhood, lactation, pregnancy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Gebelik ve laktasyon dönemindeki kadınlara yapılan omega 3 yağ asidi desteğinin 0-2 yaş çocuklarının bilişsel gelişimlerine etkisini belirlemek amacı ile yapılan çalışma 74 anne-bebek üzerinde yürütülmüştür. Anne ve bebeklere ilişkin sosyodemografik bilgileri ile antropometrik ölçümleri bir anket formu ile elde edilmiştir. Bebeklerin bilişsel gelişimleri“Denver II Gelişimsel Tarama Testi”kullanılarak değerlendirilmiştir. 24 saatlik besin tüketimleri kaydedilmiştir. Günlük enerji ve besin ögeleri alımları, bilgisayar ortamında besin analiz programı (BEBİS) kullanılarak belirlenmiş, elde edilen sonuçlar önerilerle karşılaştırılmıştır. Çalışma verileri için SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Annelerin yaş ortalamaları 31,1±4,3 yıl, %54,2'si üniversite düzeyinde eğitimli olup %44,8'i ev hanımıdır. Omega 3 desteği alan çocukların 6 ay ve 1 yaş ağırlık ortalamaları anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p0,05). Kronolojik yaşına göre normal gelişim gösteren çocuklarda omega desteği verilen grubun önde olduğu görülmüştür. Benzer şekilde yaşla birlikte gelişim becerileri de önemli ölçüde artmıştır. Sadece kaba motor becerilerin 1 yaş-2 yaş gelişim farkı omega desteği alan çocuklarda önemli bulunmuştur. Sonuç olarak gebelik ve laktasyon dönemlerinde omega desteği yapılan bebek ve küçük çocukların bilişsel gelişimlerinin, özellikle yaş ilerledikçe belirgin bir şekilde önde gittiği görülmüştür. Bilişsel gelişimin daha özgün yöntemlerle değerlendirileceği, daha kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study was conducted with the aim of determining the effect of omega 3 fatty acid supplementation on the cognitive development of 0-2 year old children in women during pregnancy and lactation on 74 mothers and infants. Socio-demographic information and anthropometric measurements of mother and infant were obtained by a questionnaire. Cognitive development of infants was assessed using the“Denver II Developmental Screening Test”. 24-hour food consumption was recorded. Daily energy and nutrient intake were determined by computerized nutrient analysis program (BEBİS) and the results were compared with the recommendations. SPSS 24.0 statistical packaged software was used for the study data. The average age of the mothers is 31,1±4,3 years, %54,2 is educated at university level and %44,8 is housewife. Children who received omega 3 supplementation had a significantly higher mean of 6 months and 1 year of age (p 0,05). Children with normal development according to chronological age were found to be leading the group with omega support. Similarly, with age, development skills have increased significantly. Only rude motor skills 1 age-2 age difference development were statistically significant in children receiving omega supplements. As a result, it was seen that the cognitive development of infants and young children with omega support during pregnancy and lactation periods especially became more prominent with age. Cognitive development has been thought to require more extensive work, to be evaluated with more original methods.