Morbid obezlerde beslenme durumu ve fiziksel aktivitenin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional stopsis and physical activity of morbid obesles
- Tez No: 493340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAVVANUR YOLDAŞ İLKTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Morbid Obezite, Besin, Beslenme, Fiziksel Aktivite
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma morbid obez bireylerde (MOB) beslenme durumunun saptanması ve fiziksel aktivitenin değerlendirilmesi amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmaya Ocak-Haziran 2017 tarihleri arasında, İstanbul Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri'ne başvuran 259'u kadın, 31'i erkek olmak üzere 290 morbid obez birey dahil edilmiştir. Bireylere ilişkin demografik özellikler, antropometrik ölçümler, genel beslenme alışkanlıkları ve besin tüketimleri daha önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 18.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. p0,05). Bu çalışma, ülkemizde morbid obez bireylerin değerlendirilmesi konusunda yapılan az sayıdaki çalışmalardan biridir. Morbid obez bireylere ilişkin önemli bulgular içermektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bireylerin yaşam biçiminin değişmesine bağlı olarak beslenme alışkanlıklarının değiştiği bilinmektedir. Bireylerin beslenme durumu ve beslenme alışkanlıklarının daha iyi irdelenebilmesi için yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, sosyo-ekonomik durum, özel durumu, fiziksel aktivitesi, gibi faktörler de göz önüne alınarak daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work has been studied and planned and conducted for nutritional status in morbid obese individuals(MOB). Between January and June 2017, 290 morbid obese individuals were included in the study, 259 of whom were women and 31 of whom were men, who were referred to Istanbul Health Directorate Community Health Centers. Demographic characteristics, anthropometric measurements, general nutritional habits and nutrient consumption were obtained with a pre-prepared questionnaire. SPSS 18.0 statistical package program was used in the evaluation of the data.