Aile hekimliği polikliniğine başvuran obez bireylerde kiloya ilişkin kendilerini damgalama durumu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
The status of the self-stamping regarding the weight and the evaluation of related factors in obes individuals application to family medicine polyclinic
  1. Tez No: 795704
  2. Yazar: ÇAĞATAY KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Beden kitle indeksi, Biyopsikososyal, Kiloya ilişkin kendini damgalama ölçeği, Obezite, Family medicine, Body mass index, Biopsychosocial, Self-stigmatization scale for weight, Obesity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Obezite, fizyolojik, metabolik ve psikososyal birçok sağlık sorununu beraberinde getiren, tüm dünyada ciddi boyutlara ulaşan morbidite ve mortalite sebebi olan önemli bir sağlık sorunudur. Obezitenin tedavi başarısını etkileyen en önemli etkenlerden birisi de obez bireyin ruhsal durumudur. Birinci basamak sağlık hizmeti obezitenin yönetimi açısından önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızdaki amaç, birinci basamakta obez bireylerin kiloya ilişkin kendilerini damgalama durumunu ve etki eden faktörleri değerlendirmek ve bu durum için yapılması gerekenleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olan çalışmamıza S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran, obez 386 hasta dahil edilmiştir. Hastalar araştırmacı tarafından aile hekimliği polikliniklerinde görülmüş olup sosyodemografik özellikleri, antropometrik özellikleri, tıbbi durumları, beslenme ve fiziksel aktivite özellikleri gibi genel özellikleri sorgulanmış ve gerekli ölçümler yapılmıştır. Hastalara 12 sorudan oluşan Kiloya İlişkin Kendini Damgalama Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %64.8(n=250)'si kadındır. Katılımcıların antropometrik özellikleri incelendiğinde bel çevresi 111.8±12.7 cm, beden kitle indeksi (BKİ) 34.2±3.3 kg/m2'dir. BKİ'ne göre katılımcıların %68.1(n=263)'i hafif obez, %25.1(n=97)'i orta derecede obez ve %6.7(n=26)'si ise morbid ve süper obezdir. Katılımcıların BKİ sınıflarına göre kiloya ilişkin kendini damgalama ölçeğinden aldıkları puanlar; hafif obezlerde 36.5±8.2, orta derece obezlerde 43.4±9.1, morbid ve süper obezlerde 49.2±8.8'dir. Hafif obezden süper obeze doğru gidildikçe puanların anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Obez hastaların sahip oldukları bel çevresi ile kiloya ilişkin kendini damgalama ölçeğinden aldıkları puanlar arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların ölçek total puanı ve alt ölçek toplam puan ortalamaları ile psikiyatrik hastalık varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Kiloya ilişkin kendini damgalama durumu obeziteyle birlikte sıklığı artan ve bireyin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Kilo damgalaması obez bireyin kilo vermesini zorlaştıran, obezite tedavisinin başarısını düşüren bir etkendir. Birinci basamakta obez hastaların kilo açısından kendilerini damgalama durumunu ve etki eden faktörleri değerlendirmek ve bu durum için yapılması gerekenleri belirlemeyi amaçladığımız çalışmamızda; birinci basamakta bütüncül yaklaşımı benimseyen aile hekimliğinde obez hastaların biyopsikososyal olarak değerlendirilmesinin, bireyin kendini damgalaması mevcutsa buna çözüm yolları aranmasının, gerekiyorsa fizyolojik, metabolik ve psikiyatrik problemleri için ilgili branşlara yönlendirilmesinin ve hastanın süreç içinde takip edilerek obezite tedavisinin uygulanmasının faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır. Bireyin kendini damgalamasının önüne geçilmesi ile kilo verme başarısı artacak ve kilo verme arttıkça da kendini damgalama daha da azalacaktır. Kiloya ilişkin kendini damgalama ölçeği, bireyin kiloya ilişkin kendini damgalama durumu hakkında fikir sahibi olmakta birinci basamakta da kolayca uygulayabileceğimiz bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is an important health problem that brings with it many physiological, metabolic and psychosocial health problems and causes serious morbidity and mortality all over the world. One of the most important factors affecting the success of treatment of obesity is the mental state of the obese individual. Primary health care has an important place in the management of obesity. The aim of our study is to evaluate the self-stigmatization of regarding weight of obese individuals and the affecting factors in primary care and to determine what needs to be done for this situation. Materials and Methods: In our study, which is cross-sectional and descriptive, 386 obese patients who applied to S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Outpatient Clinic were included. The patients were seen by the researcher in family medicine outpatient clinics, and their general characteristics such as sociodemographic characteristics, anthropometric characteristics, medical conditions, nutrition and physical activity characteristics were questioned and necessary measurements were made. The Self-Stigma Scale for Weight, consisting of 12 questions, was administered to the patients. Results: 64.8% (n=250) of the participants were women. When the anthropometric characteristics of the participants were examined, the waist circumference was 111.8±12.7 cm, and the body mass index (BMI) was 34.2±3.3 kg/m2. According to BMI, 68.1% (n=263) of the participants were mildly obese, 25.1% (n=97) were moderately obese, and 6.7% (n=26) were morbid and super obese. The scores of the participants from the self-stigmatization scale for weight according to BMI classes; it was 36.5±8.2 in mildly obese, 43.4±9.1 in moderately obese, 49.2±8.8 in morbid and super obese. It was observed that the scores increased significantly from slightly obese to super obese. A statistically significant relationship was also found between the waist circumference of obese patients and the scores they got from the self- stigmatization scale for weight. In addition, a statistically significant relationship was found between the scale total score and subscale total score averages of the participants and the presence of psychiatric illness. Conclusion: Self-stigmatization related to weight is an important health problem that increases in frequency with obesity and negatively affects the quality of life of the individual. Weight stigma is a factor that makes it difficult for the obese individual to lose weight and reduces the success of obesity treatment. In our study, that we aimed to evaluate the self-stigmatization of obese patients in terms of weight and the factors affecting them in primary care and to determine what should be done for this situation; It was concluded that in family medicine, which adopts a holistic approach in primary care, biopsychosocial evaluation of obese patients, seeking solutions for self-stigmatization of the individual, referral to relevant branches for physiological, metabolic and psychiatric problems if necessary, and applying obesity treatment by following the patient in the process. With the prevention of self-stigma, the success of losing weight will increase and as weight loss increases, self- stigmatization will decrease. The self-stigmatization scale related to weight is a method that we can easily apply in the primary health care in gaining an idea about the self-stigmatization status of the individual.