Aşikar komplikasyonu olmayan tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda serum ürik asit düzeyinin galectin-3 ve küçük yoğun LDL (SDLDL) ile ilişkisi
The association between serum uric acide levels and galectin-3 and small-dense ldl (SDLDL) in patients with type-2 diabetes mellitus who had no apperent complications
  1. Tez No: 493349
  2. Yazar: FUNDA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, ürik Asit, Galectin-3, small dense LDL, Diabetes mellitus, uric acid, Galectin-3, small dense LDL
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Diabetes Mellitus (DM) insülin salgısı, insülin etkisi veya her ikisinin birden kusurlarından kaynaklanan kronik hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını etkileyen hastalık grubudur. Son yıllarda insidansı gittikçe artmaktadır. Yapılan birçok çalışmada metabolik sendrom, obezite ve tip 2 DM gibi insülin direncinin bulunduğu durumlarda oksidatif stresin arttığı kanıtlanmıştır. Serum ürik asit antioksidan gibi görünse de, ksantin oksidaz enzimi yoluyla sentezi sırasında artan oksijen radikalleri nedeniyle pro-oksidan rolü olduğu bilinmektedir. Serum ürik asit düzeyi ile bozulmuş açlık glukozu ve tip 2 DM arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Çalışmamızın amacı aşikar komplikasyonu gelişmemiş tip 2 DM tanılı hastalarda serum ürik asit düzeyi ile galectin-3 arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Galectin-3'ün miyokard iskemisi ve kalp yetmezliği olan hastalarda yapılan çalışmalar sonucu pro-oksidan olduğu ve fibrozise yol açtığı gösterilmiştir. Çalışmaya 40 katılımcı (20 hasta, 20 kontrol) dahil edildi. Tüm katılımcılar tip 2 DM tanısıyla izlenmekteydi. 20 ürik asit düzeyi yüksek olan hasta (10 kadın, 10 erkek) ve 20 ürik asit düzeyi normal olan kontrol (10 kadın, 10 erkek) çalışmaya alındı. Çalışmanın sonucunda serum ürik asit düzeyi ile galectin-3 arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirken (p = 0.036), sdLDL ile anlamlı ilişki saptanmadı (p = 0.512). Komplikasyon gelişmemiş diyabetik hastalarda serum ürik asit düzeyi yüksek olan bireylerde, kontrol grubuna göre daha yüksek galectin-3 düzeyleri olduğu görüldü. Çalışmamız literatürde galectin-3'ün kardiyovasküler hastalıklarda profibrotik bir belirteç olarak kullanılmasını destekleyen çalışmaların dışında, tip 2 DM tanılı hastalarda asemptomatik hiperürisemi ile ilişkisini ortaya koyan ilk çalışmadır. Ürik asit yüksekliği olan hastalarda galectin-3' ün; endotel hasarı, organ fibrozisi ve diyabetik komplikasyon gelişme riskinin daha önceden belirlenebilmesi için bir belirteç olarak kullanılabilmesi söz konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a group of diseases characterized with chronic hyperglycemia affecting carbonhydrate, protein and fat metabolism which is originated from defects of insulin secretion and/or insulin effect. The incidence of the disease has gradually increased in recent years. Many studies demonstrated increased oxidative stress in the presence of insulin resistance such as metabolic syndrome, obesity, and type 2 DM. Although uric acid appears to function as an antioxidant, it can have pro-oxidant activity due to increased oxygen radicals during its synthesis via the xanthine oxidase enzyme. There was a positive correlation between serum uric acid level and impaired fasting glucose and type 2 DM. The aim of this study was to reveal the relationship between serum uric acid levels and galectin-3 in patients with type 2 DM who had no apperent complications. The studies showed that galectin-3 causes progressive pro-oxidation and fibrosis in patients with myocard infarction and cardiac failure. Forty participants (20 patients, 20 controls) were included in this study. All participants had a diagnosis of type 2 DM. Twenty patients (10 women, 10 men) with high serum uric acid levels and 20 controls (10 women, 10 men) with normal serum uric acid levels were enrolled for the study. There was a significant association between serum uric acid and galectin-3 levels (p = 0.036), whereas no association was detected between serum uric acid levels and sdLDL (p = 0.512). Galectin-3 levels was significantly higher in patient group when compared with controls. This is the first study revealing an association between asymptomatic hyperuricemia and galectin-3 other than studies supporting the knowledge of galectin-3 as a profibrotic marker in cardiovascular diseases. Galectin-3 may be used as a marker to determine the risk of endothelial damage, organ fibrosis and diabetic complications in patients with high uric acid levels.