Diyabetik ayak hastalarında serum adropin düzeyleri
Serum adropin levels in diabetic foot patients
  1. Tez No: 628029
  2. Yazar: YUNUS EMRE YAYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adropin, Diyabetik Ayak, Adropin, diabetic foot
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇ: Tip 2 DM görülme oranı her geçen yıl artan, gerekli kontrol sağlanamadığında komplikasyonlara neden olan kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Diyabetik ayak ise duyusal nöropati, iskemi ve enfeksiyona bağlı oluşan, yaşam boyunca %15 oranında görülebilen ve bu vakaların %7-20'sinde ampütasyona kadar gidebilen, geri dönüşümsüz deri ülserlerine neden olan, mortalite ve morbiditesi yüksek bir diyabet komplikasyonudur. Son yıllarda keşfedilen adropin karbonhidrat-lipit metabolizması, enerji dengesi ile ilişkilendirilen ve potansiyel endotel koruyucu rolü olduğu düşünülen bir peptid hormondur. Yaptığımız bu çalışma Diyabetik ayağı bulunan tip 2 DM hastalarında, bu komplikasyonun nedenlerinden biri olan endotel disfonksiyonun, adropin seviyesi düşüklüğü ile ilişkili olabileceği düşünülerek yapıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Diyabet polikliniğine müracaat eden, en az 1 yıldır tip 2 DM tanısı olan, sigara kullanımı, periferik damar hastalığı, koroner arter hastalığı ve aşikar renal yetmezliği olmayan 40 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Aynı özelliklere sahip ve iloprost tedavisi almamış olan diyabetik ayak hastalığı mevcut 40 hasta vaka grubu olarak dahil edildi. Serum adropin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Periferik damar hastalığının dışlanması ayak bileği-kol indeksi testi ile yapıldı. Hastaların glukoregulasyon ve lipit düzeyi değerlendirmesi sistemde mevcut olan son 6 ayda tetkik edilmiş HBA1C değeri ve kolesterol parametrelerine göre yapıldı. BULGULAR: Çalışmamızda kontrol ve vaka grubunda yer alan hastaların cinsiyeti homojenlik gösterdi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, diyabetik ayak hastalığı bulunan vaka grubunda daha kötü glukoregülasyon mevcuttu ve adropin düzeyi istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda, diyabetik ayak hastalığı bulunan grupta daha düşük serum adropin düzeyleri elde edildi. Endotel disfonskiyonu ile adropin düzeyi düşüklüğü ilişkili bulundu.Adropin düzeyinin endotel disfonksiyonunu göstermede bir marker olarak kullanılabilmesi, cut-off aralığının belirlenmesi ve serum adropin düzeyini arttırmaya yönelik tedavilerin kullanılabilirliği için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Type 2 DM is a chronic, progressive disease with increasing incidence every year and causing complications when the necessary control is not achieved. Diabetic foot is a complication of diabetes, which is caused by sensory neuropathy,ischemia and infection, can be seen at a rate of %15 throughout life and can lead to amputation in %7-20 of these cases, causing irreversible skin ulcers, with high mortality and morbidity. Discovered in recent years, adropine is a peptide hormone associated with carbohydrate-lipid metabolism, energy balance and thought to have a potential endothelial protective role. This study was done considering that endothelial dysfunction, one of the causes of this complication, may be associated with low adropine levels in type 2 DM patients with diabetic foot. METHOD: Forty patients who applied to the diabetes outpatient clinic, who have been diagnosed with type 2 DM for at least 1 year, without smoking, peripheral vascular disease, coronary artery disease, and obvious renal failure were included in the study. Forty patients with diabetic foot disease with the same characteristics and not treated with iloprost were included as a case group. Serum adropin levels were measured by ELISA method. The exclusion of peripheral vascular disease was done by ankle-brachial index test. The gluoregulation and lipid level evaluation of the patients were made in the last 6 months according to the investigated HBA1C value and cholesterol parameters. RESULTS: In our study, the gender of the patients in the control and case groups showed homogeneity. Compared to the control group, the case group with diabetic foot disease had worse gluoregulation, and the level of adropine was statistically significantly lower. CONCLUSION: In our study, lower serum adropin levels were obtained in the group with diabetic foot disease. Endothelial dysfunction was associated with low adropine levels. Larger studies are needed to use the adropin level as a marker to demonstrate endothelial dysfunction, to determine the cut-off interval, and the availability of treatments to increase serum adropin level.