Fibromiyalji tanısı ile ağrı polikliniğinde takip edilen hastalarda reiki dokunma terapisinin etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of reiki touch therapy i̇n patients with fibromyalgia diagnosis followed by pain clinic
- Tez No: 493374
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ALPAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku romatizması, Terapötik Dokunma, Ağrı, Hemşirelik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Araştırma, fibromiyalji tanısı ile ağrı polikliniğinde takip edilen hastalarda Reiki dokunma terapisinin etkilerini belirlemek amacı ile deneysel olarak yapıldı. Yöntem: Araştırmaya Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Polikliniğinde fibromiyalji tanısı konulmuş ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 hasta (25 deney grubu ve 25 Kontrol grubu ) dâhil edildi. Bulgular: Deney grubu ve Kontrol grubundaki bireylerin uygulama öncesi ve sonrası VAS puan 1., 2. ve 4. ölçümlerde ortalamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (P < 0.05). Deney grubundaki bireylerin uygulama sırasına göre reiki uygulamasından önceki ve sonraki Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalamaları arasında 4. uygulama öncesi ve sonrası istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (P < 0.05). Ayrıca sürekli kaygı ölçeği puan ortalamaları arasında ve gruplar arasında anlamlı farklılık vardı (P < 0.05). 4. uygulama öncesi ve sonrası Kontrol grubu Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalamalarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı (P > 0.05). Deney grubundaki bireylerin 1. ve 4. reiki uygulaması öncesi yaşam kalitesi alt boyutları karşılaştırıldığında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, enerji, ruh sağlığı, sosyal işlev, ağrı, genel sağlık algısı alt boyutlarında anlamlı farklılık bulundu (P < 0.05). Deney ve Kontrol gruplarının 1. ve 4. uygulama öncesi yaşam kalitesi alt boyutlarının puan karşılaştırmaları yapıldığında fiziksel fonksiyon, enerji, ruh sağlığı, ağrı alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (P < 0.05). Sonuçlar: Reiki uygulamasının Fibromiyaljili hastalarda ağrıyı azaltmaya, yaşam kalitesini arttırmaya, durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini azaltmaya, kan basıncını, nabız ve solunumu düzenlemeye olumlu etkileri olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was planned experimentally with the aim of determining whether the effects of the reiki touch rehabilitation exist in the diagnosis of fibromyalgia and on the patients who were followed in the pain clinic. Objective: In the study, 50 patients have been included (25 from experimental group and 25 sham-reiki group). The patients were admitted to participate the study, they applied to polyclinic due to fibromyalgia pain and they have been diagnosed in Algology Polyclinic of the Uludağ University Medical Faculty Hospital. Results: While there was a statistically significant difference between the numbers of respiration on the first and second days before and after the reiki application of the individuals in the experimental group (p0.05). When the differences between the reiki application group and sham -reiki group's average VAS scores before and after application of the individuals, there was a statistically significant difference was found for 1st, 2nd and 4th application (p0.05).