Periton diyaliz hastalarında diyaliz ile sodyum değişiminin ve diyalitik laboratuvar değerlerinin kan basıncına, arteriyel sertlik ve endotelyal fonksiyonlara olan etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 493399
  2. Yazar: HAFSA KORKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Periton diyalizi, sodyum atılımı, sıvı atılımı, NT-proBNP, Arteriyel sertlik, Peritoneal dialysis, sodium excretion, fluid excretion, NT-proBNP, arterial stiffness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada PD hastalarında sıvı ve sodyum atılımının kan basıncı, ekokardiyografik parametreler ve arteriyel sertlik ile ilişkisinin incelenmesi ve sodyum atılımının sağkalım üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Bu tekmerkezli ve prospektif çalışmaya 70 PD hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, kan biyokimyaları, İdrar ve peritoneal ultrafiltrasyon volümleri, peritoneal eşitlenme testi kaydedildi. Hastalara ambulatuvar kan basıncı ölçümü ve ekokardiyografik inceleme yapıldı. Hastaların total sodyum atılımı belirlendi. PWV ölçümleri yapıldı. Hastalar total sodyum atılımına göre düşük ve yüksek olmak üzere iki gruba ayrıldı. İki grup arasında demografik özellikler, biyokimya sonuçları ve kardiyak parametreler yönünden karşılaştırma yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalar 3 yıl süreyle takip edildi. Bulgular: İki grup arasında demografik veriler ve biyokimyasal değerler karşılaştırıldığında anlamlı farklılık yoktu. Total sodyum atılımı düşük olan grupta NT-pro BNP düzeyi, sistolik kan basıncı ve ortalama arteriyel basınç anlamlı olarak yüksek tesbit edildi (sırasıyla p:0.02, p:0.031, p:0,05). Total sodyum atılımı yüksek olan grupta net ultrafiltrasyon miktarı anlamlı olarak yüksekti (p:0.03). Sodyum atılımı yüksek olan hastalarda PWV ölçümü yüksek olarak tesbit edildi (p:0.001). Sodyum atılımı ile net ultrafiltrasyon, NT-Pro BNP ve PWV arasında negatif korelasyonlar saptandı. 3 yıllık takip sonucunda total sodyum atılımı düşük olan grupta sağkalım süresinin daha kısa ve ölüm oranının daha yüksek olduğu tesbit edildi (p:0,042). Sonuç ve tartışma: Periton diyalizi hastalarında sıvı durumu hem direk olaraka hem de neden olduğu hipertansiyon yoluyla arteriyel sertliği etkileyebilir. Hipervoleminin düzeltilmesi, sadece hipertansiyon ve sol ventrikül hipertrofisini önleme potansiyelinin yanı sıra, iyi bilinen bir kardiyovasküler risk faktörü olan arteriyel sertliği de iyileştirme potansiyeline sahiptir. Periton diyalizi yapan hastalarda total sodyum atılımı düşük olan grupta ölüm oranının daha yüksek olması nedeniyle bu hastalar volüm kontrolünün sağlanması için daha yakın takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the association of fluid and sodium excretion with blood pressure, echocardiographic parameters and arterial stiffness in patients with peritoneal dialysis and also to evaluate the effect of sodium excretion on survival of these patients. Method: This single center observational prospective study included 70 patients with PD. Demographic characteristics, biochemical parameters, urine and peritoneal ultrafiltration volumes, peritoneal equilibration test of patients were recorded. Ambulatory blood pressure measurement and echocardiographic examination were also performed to all patients. Total sodium excretions of the patients were measured. Pulse wave velocity (PWV) measurements were performed. Patients were divided into two groups as low sodium excretion group and high sodium excretion group according to total sodium excretion. The two groups were compared in terms of demographic characteristics, biochemical and cardiovascular parameters. The included study patients were followed for 3 years. Results: There were no significant differences in demographic characteristics and biochemical parameters between the two groups. NT-pro BNP levels, systolic blood pressure and mean arterial pressure levels were significantly higher in the low total sodium excretion group (p: 0.02, p: 0.031, p: 0,05, respectively). The net ultrafiltration amount was significantly higher in the high total sodium excretion group (p: 0.03). PWV measurements were significantly higher in patients with high sodium excretion group (p: 0.001). There was negative correlation between sodium excretion and net ultrafiltration, NT-Pro BNP and PWV levels. After 3 years follow-up, it has been showed that survival was lower and the mortality rate was higher in the low total sodium excretion group (p: 0.042). Conclusions: Fluid status can affect arterial stiffness both directly or by increasing of blood pressure in patients with peritoneal dialysis. Improvement of hypervolemia may provide to prevent hypertension and left ventricular hypertrophy occurrence and also a well-known cardiovascular risk factor, arterial stiffness development. Patients with peritoneal dialysis should be closely followed-up to maintain volume control since PD patients with low total sodium excretion have higher mortality rate.