Hepatoblastomda mikrorna-17, mikrorna-19B, mikrorna-146a, mikrorna-302d ekspresyonları ve klinik önemi
Microrna-17, microrna-19b, microrna-146A, microrna-302d expressions in hepatoblastoma and clinical importance
  1. Tez No: 493422
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖMÜR ECEVİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR OLGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoblastom, miRNA, prognoz, Hepatoblastoma, miRNA, prognosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Hepatoblastomlar, seyrek görülen karaciğer malin tümörüdür. Histopatolojik olarak saf fetal olanlar çok iyi gidişli, küçük hücreli andiferansiye histolojide olanlar kötü klinik gidişlidir. Bu çalışmada, hepatoblastomda miRNA ekspresyon paternini göstermek, farklı histopatolojik tiplerde öne çıkan miRNA'yı saptamaya çalışmak ve bunun prognostik bir belirteç olup olmayacağını saptamak amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Yirmi iki adet parafin gömülü arşiv hepatoblastom doku örnekleri elde edildi. Bunlardan elde edilen RNA'lar, cDNA'sına çevrildi. Literatürde tümör patogenezinde adı geçen miR17, miR146a, miR302d ve miR19b kantitatif gerçek zamanlı PCR ile çalışıldı. Elde edilen sonuçlardan relatif kantitasyon yapılabilmek için ∆/∆ Ct metodu kullanıldı. Bu metod ile miRNA ct değerleri Snord48 house keeping geni ile normalize edildi. Eşik değeri geçen sikluslara ait kat değişimleri için de karşılaştırmalı 2-ΔΔCt metodu kullanıldı. Bulgular: Hastaların tanı yaşı ortalama 38,14 ay (3-204 ay), %54,5'u (n=10) kız, %54,5'u (n=12) erkek idi. Olgularda tümör dokusunda normal dokuya göre sadece miRNA-17 azalmış olarak belirlendi (p=0,028). Tanı koyma açısından miR-17 ekspresyonu istatistiksel olarak anlamlı idi (AUC=0,875, p=0.044). Ekspresyonlar histopatolojik alt tiplere göre değerlendirildiğinde miRNA19b embriyonel alt tipte anlamlı olarak yüksek saptandı ( p=0.008). Sağkalım oranları irdelendiğinde olaysız ve genel sağkalım oranları ile miR-17 arasında ilişkili saptanmadı (p>0,05) Epitelyal komponenti, embriyonel ve fetal olarak karşılaştırıldığında her iki tip arasında olaysız ve genel sağ kalım arasında fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Ekspresyonu azalmış olarak bulunan miRNA'ların, farklı klinik davranış gösteren hepatoblastomlarda, klinik gidişi öngörmede önemli veriler sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hepatoblastoma (HB) is the most common primary liver malignancy in children, usually occurring in the first 3 years of life. The pure fetal–type hepatoblastoma has the best prognosis, whereas the small cell histology has been associated with unfavorable outcome. In the present study, we aimed to characterize the expression level of selected miRNAs in HB subtypes, and to consider the association with the prognosis. Materials and Methods: A total of 22 Formalin fixed paraffin embedded (FFPE) HB tumor samples were evaluated in this study. Total RNA was isolated from frozen tissue sections and areas of tumor. Expressions of miR-17, miR-146a, miR-302d, and miR-19b were analyzed in 22 HB cases by RT-PCR. To make the relative quantitation of the results, Δ / Δ Ct method was used. miRNA Ct values were normalized by Snord 48 housekeeping gene with this method. Comparative 2-ΔΔCt methods were used for the cycles above threshold values. Results: The patient group included 22 children (mean age months, 38,14 range 3-204) diagnosed with HB. Lower miRNA-17 expression levels were detected in tumor samples in comparison with normal tissue samples (p=0,028). Lower miRNA-17 expression was significant for distinguish HB tissue from surrounding liver tissue (AUC=0,875, p=0.044). A higher-level ofmiR19b was found in embryonal samples (p=0.008). Overall and event free survival were not found correlated with miRNA's expressions (p>0,05). Mixed subtypes showed better survival than pure epithelial subtypes. Both epithelial and fetal subtype was not found correlated with better event-free and overall survival (p>0.05). Conclusion: In conclusion, lower expression of miRNA's in hepatoblastoma, can provide important data for predicting clinical outcome in HB.