Total diz protezli hastalarda düşme ve dengeyi değerlendiren performans testlerinin güvenirlik ve geçerliliğinin incelenmesi
Validity and relaibility of performance tests assessing balance and fall in patients with total knee arthroplasty
- Tez No: 493423
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Total Diz Artroplastisi, Denge Değerlendirmesi, Total Knee Arthroplasty, Balance Assessment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı total diz artroplastisi (TDA) cerrahisi geçirmiş hastalarda denge ve düşmeyi değerlendirmede kullanılan performans testlerinin geçerlilik ve güvenilirliğini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya osteoartrit (OA) nedeniyle geçirdiği TDA cerrahisi sonrası altıncı ayını doldurmuş, yaş ortalaması 64,07±10,57 yıl olan 41 hasta dahil edildi. Geçerlilik ve güvenilirliklerini incelemek amacıyla katılımcıların, Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT), 10 Metre Yürüme Testi (10MYT), Tek Bacak Üstünde Durma Testi (TBÜDT), Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT), 2 Dakika Yürüme Testi (2DYT) ve 5 Tekrarlı Otur Kalk Testi (5TOKT) performansları değerlendirildi. Değerlendirmeler toplamda iki kez uygulandı. Performans testlerinin eşdeğer ve yakınsak geçerliliğini belirlemek için sırasıyla Berg Denge Ölçeği ve Uluslararası Düşme Etkinlik Skalası ile performans testleri arasındaki korelasyon seviyesi incelendi. Testlerin test-tekrar test güvenilirliğini analiz etmek için Intraclass correlation coefficient (ICC) modelleri kullanıldı. Bulgular: İyi seviyede güvenilirlik (ICC =,72) gösteren TBÜDT hariç, incelenen testlerin tümü mükemmel seviyede test-tekrar test güvenilirliği (ICC > ,86) gösterdi. YUT, SKYT, 10MYT, 2DYT, TBÜDT ve 5TOKT testlerinin dengeyi değerlendirmede eşdeğer geçerlilik düzeylerinin iyi (rho> 0,704), FUT testinin eşdeğer geçerlilik düzeyinin ise orta (rho= ,637) düzeyde olduğu tespit edildi. Sonuç: Sonuçlarımıza göre, SKYT, 10MYT, TBÜDT, ÖUT, YAT, 5TOKT ve 2DYT testlerinin hepsi TDA'lı hastalarda geçerli ve güvenilirdir ve klinikte TDA'lı hastalarda dengenin değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to determine the validity and reliability of various performance tests which are used for evaluating balance and fall risk in patients with total knee arthroplasty (TKA). Methods: This study included 41 patients who had undergone TKA surgery six months prior to the study due to osteoarthritis (OA). Mean age of the patients were 64.07±10.57. Participants performed the Timed Up and Go Test (TUG), 10 Meter Walk Test (10MWT), Single Leg Stance Test (SLST), Forward Reach Test (FRT), 2 Minute Walk Test (2MWT), Five Times Sit to Stand Test (5x SST). All tests was performed twice. Intraclass correlation coefficient (ICC) models were used to determine the test-retest reliability. Correlations between performance tests and Berg Balance Scale and Fall Efficacy Scale International were used to establish concurrent and convergent validity, respectively. Results: All tests showed excellent reliability (ICC> .86) except SLST which showed a good reliability (ICC= .72). SLST, 10MWT, 5xSST, 2MWT, TUG were found to have good validity (rho> 0.704) and FRT was found to have moderate reliability (r= .637). Conclusion: According to our results, TUG, 10MWT, SLST, FRT, 5xSST and 2MWT are reliable and valid outcome measures in patients with TKA, and could be used to assess balance in patients with TKA in clinical setting.