Akut lösemide panel reaktif antikor (anti-hla antikor) oluşum sürecinin belirlenmesi ve panel reaktif antikorların kök hücre nakli seyrine etkisinin saptaması
The formation of pra (panel reactive antibody) in acute leukemia and the determination of effect of pra positivity on allogeneic stem cell transplantation.
- Tez No: 493441
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KURT YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Allergy and Immunology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, alloimmünizasyon, panel reaktif antikor, allojeneik kök hücre nakli, engraftman yetmezliği, Acute leukemia, alloimmunization, panel reactive antibody, allogeneic stem cell transplantation, engraftment failure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Doku uyumu antijenlerine (HLA) karşı gelişen antikorların (PRA) varlığının önemi solid organ transplantasyonu alanında bilinmektedir. Son yıllarda gündeme gelen kısmi uyumlu kök hücre nakillerinde de bu antikorların graft yetersizliği ile ilişkisi gösterilmiştir. Bu çalışmada akut lösemili hastalarda tanı anında PRA insidansını belirlemek, uygulanan transfüzyon miktarının PRA oluşumu ile ilişkisini tespit etmek ve bu antikorların allojeneik kök hücre nakli yapılanlarda engraftman, rejeksiyon, GVHD gelişimine ve relapsa etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Metod: Bu tek merkezli ve prospektif çalışmaya 35 yeni tanı akut lösemili hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, daha önce transfüzyon alıp almadıkları, gebelik öyküsü ve öykü var ise ilk trimestr düşükleri de dahil olmak üzere gebelik sayısı kaydedildi. Hastaların indüksiyon tedavileri başlamadan önce serum örnekleri alındı ve takiplerinde 3 ayda bir olmak üzere son takip sürelerine kadar serum örnekleri toplanmaya devam edildi. Bulgular: Tanıda sınıf I'e karşı antikorlar 31 (%88,6) hastada negatif saptanırken, 4 (%11,4) hastada pozitif, sınıf II'ye karşı ise 32 (%91.4) hastada negatif, 3 (%8.6) hastada ise pozitif olarak sonuçlandı. Gebelik öyküsü olan kadınlarda her iki sınıf için tanıda antikor pozitifliği erkeklere ve gebelik öyküsü olmayan kadın hastalara oranla yüksek bulundu. Uygulanan transfüzyon miktarı ile antikor gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Nakil olan 12 hastanın 3'ünde ise +30. günde denovo antikor gelişimi izlendi. Sonuç: Akut lösemili hastaların immün sistemlerinin baskılanmış olması nedeniyle yoğun transfüzyon almalarına rağmenalloantijenlere karşı antikor yanıtlarının azalmıştır. Nakil sonrası ortaya çıkan antikorların ise posttransplant etkileri ile ilgili veri bulunmamaktadır. Bu antikorların oluşum mekanizmaları ve immün sonuçları açısından daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The importance of panel reactive antibodies in solid organ transplantation field is known. Also anti-HLA donor spesific antibodies have been reported to be associated with graft failure in mismatched hematopoietic stem cell transplantation. The aim of this study was to determine the incidence of PRA positivity in newly diagnosed acute leukemia patients, the effect of amount of transfusions in the formation process of anti-HLA antibodies and the relationship between these antibodies with graft failure, GVHD and relapse. Methods: This is single centered, prospective study, 35 acute leukemia patients were enrolled. Patients' demographic features, transfusion and pregnancy history including the first trimester losses and number of pregnancies were recorded. The serum samples were obtained before induction therapy and taken in every three months. HLA-specific antibodies were defined using single antigen beadassays on a Luminex™ platform with a positive cutoff value of 1000 normalizedmedian fluorescence intensity (MFI). Results: At the time of diagnosis, 4 (11.4%) patients were positive for class I antibodies and 3 (8.6%) patients were positive for class II antibodies. The antibody positivity in women with history of pregnancy were found much more than the men and the women without pregnancy. There was no relationship between the amount of given transfusions and the formation of PRA. In 3 of 12 patients, denovo antibodies were detected at 30 days posttransplant. Conclusions: Because of the suppression of the immunity of patients with acute leukemia, antibody responses to alloantigens are reduced despite intensive transfusion.There are no data on the posttransplantation effects of the antibodies raised after transplantation. There is a need for broader studies of the mechanisms and immunological consequences of these antibodies.