Sağlık çalışanlarında sanal kaytarma ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Identify the correlation between cyberloafing and organizational trust of health care staff
- Tez No: 493461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Örgütsel Güven, Sağlık Personeli, Cyberloafing, Organizational Trust, Health Care Staff
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sanal kaytarma ve örgütsel güven, iş performansını etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu araştırma, Sivas Numune Hastanesi'nde çalışan sağlık çalışanlarında sanal kaytarma ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın verileri, kişisel bilgi formu, Sanal Kaytarma Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği kullanılarak, 5-31 Ocak 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan çalışmaya Sivas Numune Hastanesi'nde çalışan 305 sağlık personeli katılmıştır. Sanal Kaytarma Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği Cronbach's Alpha katsayıları sırasıyla; 0,885 ve 0,948'dir. Çalışmaya katılanların %68,8'inin kadın, %51,5'inin 35 yaş ve altı yaş grubunda, %80,7'sinin evli, %59,3'ünün önlisans/lisans mezunu olduğu ve katılımcıların %50,8'inin hemşire olduğu saptanmıştır. Yapılan analizler sonucunda,“Sanal Kaytarma Ölçeği”puan ortalaması 27,90± 10,20 olarak hesaplanmıştır. Cinsiyet, eğitim ve meslek grupları ile önemsiz sanal kaytarma arasında; yaş, çalışma yılı ve kurum içindeki internet olanakları ile ciddi sanal kaytarma arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışmaya katılanların,“Örgütsel Güven Ölçeği”puan ortalaması 110,85± 31,28 olarak hesaplanmıştır. Örgütsel güvenin alt boyutlarından yöneticiye güven ile katılımcıların yönetsel görevinin olup olmaması, kurum içindeki internet olanakları arasında; çalışma arkadaşlarına güven alt boyutu ile yaş, eğitim durumu, çalışma yılı ve kurum içindeki internet olanakları arasında, örgüte güven alt boyutu ile eğitim durumu, kurum içindeki internet olanakları ve meslek arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyberloafing and organizational trust are significant factors affecting professional performance. This study was carried out in order to identify the correlation between cyberloafing and organizational trust of health care staff working at Numune Hospital of Sivas. Data of the study was gathered using personal information form, Cyberloafing Scale and Organizational Trust Scale from 05.01.2016 to 31.01.2016. 305 health care personnel from Numune Hospital of Sivas participated in the cross-sectional study. According to Alpha Cronbach coefficients, Cyberloafing scale and Organizational trust scale were; 0,885 and 0,948. 68,8% of the participants were women, 51,5% were in age group of 35 years and below, 80,7% were married, 59,34% had Associate or Bachelor's degree, 92,40% had no administrative role in the institution and 50,8% were nurses. According to the findings, cyberloafing score of health care staff working at Numune Hospital of Sivas is 27,90± 10,20. As a result of the analyses carried out, it was found out that, there is a statistically significant relationship between gender, education and occupation groups and insignificant cyberloafing behaviours; there is statistically significant relationship between age, years of work and internet availability, and significant cyberloafing behaviours. The average Organizational Trust Scale score is 110,85± 31,28. It was found out that there is statistically significant relation between; availability of the internet in the institution and whether the participant has an administrative position which is a part of the subfactor managerial trust; confidence subfactor for colleagues and age, education status, working year and internet availability in the institution, the level of education trust, educational status, internet availability in the institution and profession.