Glomerulonefritlerin seyri; yaşam kalitesi ve depresyon ile ilişkisi
The relationship between glomerulonephritis sequence and health related quality of life and depression
- Tez No: 493509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN TORAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Glomerulonefrit, SF-36, SİYK, HAD, depresyon, proteinüri, Glomerulonephritis, SF-36, HRQoL, HAD, depression, proteinuria
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç:Glomerulonefritler, böbrek yetmezliğine neden olabilecek bir hastalık olmasından dolayı hastalarda ölüm korkusu, anksiyete ve depresyon görülme sıklığının artması beklenen bir durumdur. Nefrotik sendromun komponentlerinden olan ödem ise kişilerin günlük yaşamını oldukça etkilemektedir. Hastalık şiddetinin en önemli prognostik bulgusu olan proteinüri ile yaşam kalitesi ve depresyon arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymak için bu çalışma planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Nefroloji Kliniği'ne başvurarak, glomerulonefrit tanısı alan 29 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara tanı anında, tedavi ve izlemin 3. ve 6. ayında olmak üzere SF-36 ve HAD ölçekleri uygulandı. Eş zamanlı bakılan laboratuvar parametreleri ile oranlanarak değerlendirildi. Bulgular: 3. ve 6. ay uygulanan anketlerden edinilen puanlarda tanı anına göreHAD puanı ile 24 saatlik idrarda protein miktarı ile pozitif korelasyon ve SF-36 alt parametreleri puanları ile de negatif korelasyon olduğu görüldü. Yapılan regresyon analizinde 3. ve 6. ay arasındaki depresyon puanındaki anlamlı iyileşmede en etkin faktörün 24 saatlik idrarda atılan protein miktarındaki azalma olduğu saptandı. Sonuç:Erişkin glomerulopati hastalarında düşük SİYK ve yüksek depresyon ile anksiyete skorları saptandı. Proteinüri varlığı daha kötü SİYK ve depresyon ile ilişkili olarak saptandığı çalışmamızın daha fazla hasta sayısı ile farklı yönleriyle ele alınacak çalışmalara ışık tutacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Glomerulonephritis is a disease that may cause renal failure and therefore increases the fear of death, anxiety and depression in patients. Edema, a component of the nephrotic syndrome, affects people's daily life. This study was planned to determine whether proteinuria, the most important prognostic finding of disease severity, is associated with quality of life and depression. Method: Twenty-nine patients who were diagnosed with glomerulonephritis were included in the study by referring to our Hospital Nephrology Clinic. SF-36 and HAD scales were administered at the time of the disease diagnosis, at 3 and 6 months of treatment and follow-up. It was evaluated by comparing with the laboratory parameters examined simultaneously. Result: It was observed that scores obtained from the questionnaires administered during the 3rd and 6th months showed a positive correlation with the HAD score and the amount of protein in the 24-hour urine, and a negative correlation with the scores of the SF-36 subparameters. In the regression analysis performed, it was found that the most effective factor for the depression score between the 3rd and 6th months was the decrease in the amount of protein taken at 24 hours. Conclusion:In adults with glomerulopathy, anxiety scores with low HRQoL and high depression were found. We are worried that the presence of proteinuria is worse and that our study of association with depression and HRQoL will lead to a study with more numbers of patients and different aspects of the study.