Enfekte total diz ve kalça protezlerinin iki aşamalı tedavisi
TWO stage treatment of infected total knee and hip prostheses
  1. Tez No: 493514
  2. Yazar: GÖKHAN BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASFİ AKINCI KARATOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Periprostetik enfeksiyon, iki aşamalı revizyon, diz ve kalça revizyon, Periprosthetic infection, two-stage revision, knee and hip revision
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı tek merkezli ve tek cerrahi ekip kontrolünde yapılan iki aşamalı revizyon artroplastisinin başarı oranını saptamak ve başarıyı arttıran veya azaltan sebepleri ortaya koymaktır. Araştırmamızda Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine Nisan 2004 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında periprostetik diz ve kalça enfeksiyonu sebebi ile başvuran hastalar değerlendirildi. Veri toplama sürecinde iki yıldan az takibi olanlar, debridman ve protez ameliyatlarının tek cerrahi ekip tarafından yapılmayan hastalar, alzheimer, demans gibi nörokognitif rahatsızlığı olanlar, takip dışı kalan hastalar, ameliyat öncesi ve sonrasında verileri tam olmayan hastalar çalışmadan çıkarıldı. En az iki yıl takibi olan, tedavinin her aşaması tek cerrahi ekip tarafından yürütülen, ameliyat öncesi ve sonrası verileri tam olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Sonuç olarak iki aşamalı revizyon artroplastisi yapılan 396 hastadan 138'i çalışmaya dahil edildi. Toplamda 138 hasta, 145 eklem çevresi enfeksiyon incelendi.138 hastanın 83'ü diz, 55'i kalça hastasıdır. Toplamda 88 diz ve 57 kalça eklemi periprostetik enfeksiyonu değerlendirilmiştir. Çalışmamızda iki aşamalı revizyon artroplatisi uygulandıktan sonra tekrar enfeksiyon gelişen hastalar başarısızlık olarak değerlendirildi. İki aşamalı revizyon artroplasti yapılan hastalar incelendiğinde %80'nin dış merkezden geldiği saptandı. Operasyon esnasında alınan doku örneklerinin kültüründe %61,3 ile etken mikroorganizma saptandı. Kalça hastalarında interval periyotun 298,5 gün; diz hastalarında ise 214,5 gün olduğu görüldü. Enfeksiyon eradikasyon oranları olarak iki aşamalı revizyon artroplasti ile kalça hastalarında %89,5, diz hastalarında %85,2 oranında başarı sağlandığı bulundu. Tek merkezde ve tek cerrahi ekip tarafından tedavisi yönetilen iki aşamalı revizyon artroplasti tedavisi sonucunda literatürle benzer sonuçlar saptanmıştır. Doğru uygulanan iki aşamalı revizyon artroplastisi tedavisi ile enfeksiyon eradikasyonu yüksek başarı oranı ile sağlanabilmektedir. Hastaların %80'ninin dış merkezden sevk ile gönderilen hastalar olması ve başvuru öncesi antibiyotik kullanım öyküleri bulunmasından dolayı kültür pozitifliği %61,3 olarak bulunmuştur. Tedavi sürecinde tek merkezli yönetim ilk aşamadan itibaren sağlanabilmesi durumunda kültür pozitiflik oranı daha yüksek saptanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the success rate of a two-stage revision arthroplasty performed by a single-surgical team and at a single-center, and to determine the factors that increase or decrease the rate of success. We evaluated patients who applied to Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine, Orthopedics and Traumatology Clinic between April 2004 and May 2015 for periprosthetic knee and hip infection. Patients with at least two years of follow-up, with each stage of treatment conducted by a single surgical team, complete pre-operative and post-operative patients were included in the study. While patients with neurocognitive disorders such as Alzheimer's, dementia were excluded from the study. As a result, 138 of the 396 patients who underwent a two-stage revision arthroplasty were included in the study. A total of 138 patients and a total of 145 peripheral joint infections were examined. Of the 138 patients, 83 of them were knees and 55 were hips patients. A total of 88 knees and 57 hips periprosthetic joint infections were evaluated. In our study, two-stage revision arthroplasty was performed and patients that developed recurrent infection after the initial treatment were evaluated as failure. When two-stage revision arthroplasty joint infections were considered, 80% (116) were found to come from the external center. Active microorganisms were detected in 61.3% of the tissue samples taken during the operation. 298,5 days between debridement and revision arthroplasty operation in hip patients; where as the interval time between debridement and revision arthroplasty operation for knee patients was 214.5 days. The rate of success in two-stage revision arthroplasty as an infection eradication method was discovered to be 89.5% in hip patients and 85.2% in knee patients. A two-stage revision arthroplasty procedure with a single center and a single surgical team led to similar results has found in other literature. Correct application of two-stage revision arthroplasty therapy and infection eradication can be achieved with high success rate. Culture positivity was found to be 61.3% due to the fact that 80% of the patients were refered from other medical center and there was a history of antibiotic usage before the application. The culture positivity rate can be determined to be higher if single-centered management can be achieved from the first stage in the treatment process.