Enfekte primer kalça ve total diz protezlerinde iki aşamalı revizyon artroplasti sonuçları
Results two-stage exchange arthroplasty in primary infected hip and total knee prosthesis
- Tez No: 132163
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZHAR TOKGÖZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Enfekte kalça ve total diz protezi, iki aşamalı revizyon tedavisi, spacer içindeki antibiyotik miktarı, enterobakter kloaka
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV ÖZET Rahmi Can AKGÜN, Enfekte Primer Kalça ve Total Diz Protezlerinde iki Aşamalı Revizyon Cerrahisi Sonuçlan Uzmanlık Tezi ANKARA 2003 Çalışma Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Oropedi ve Travmatoloji Anabilimdalında 1997 - 2002 tarihleri arasında primer enfekte kalça ve total diz protezi tanısı almış 22 kalça, 9 total diz protezi hastasının 10 dizinin, iki aşamalı revizyon cerrahisi tedavi sonuçlarını değerlendirmek üzere yapıldı. Hastaların klinik ve radyolojik değerlendirilmeleri için hastaların dosya kayıtları, labaratuvar sonuçları ve arşiv filmleri kullanıldı. Hastalar son kontrolleri için çağırılarak klinik muayeneleri yapıldı, radyografileri çekildi ve labaratuvar sonuçları kayıt edildi. Enfekte kalça protezi hastaları McPhearson sınıflandırmasına göre guruplandırılırken enfekte total diz protezleriyse Tsukayama sınıflandırmasına göre değerlendirildi. İki aşamalı revizyon cerrahisi sırasında hastalara birinci aşama sonrasında içerisine sistemik 0 toksik yan etkilerini minimalize etmek için literatürde belirtilen konsantrasyonlardan daha düşük dozda vankomisin içeren spacer konuldu ve bunun klinik sonuçlara etkisi araştırıldı. Enfekte total diz protezi olan hastalarımızın ortalama yaşı 60.4 yılken, enfekte kalça protezlerinde ortalama yaş 62 olarak bulundu. Enfekte total diz protezi hastalarının 8 tanesi kadın, 1 tanesi erkekken, enfekte kalça protezi hastalarının 18'i kadın, 4 tanesi erkekti. Ortalama takip süresi enfekte total diz protezlerinde 22 ayken, enfekte total kalça protezleri için bu süre 18 aydı. Birinci aşama esnasında çıkartılan spacer içindeki vankomisin miktarına bakılarak ortalama antibiyotiğin % 96.25' inin salındığı görüldü. Antibiyotik salınımının zamanla korelasyon göstermediği tespit edildi (r = 0.35). Kısa dönem sonuçlara bakıldığında sadece enfekte total kalça protezi olan 2 hastada reenfeksiyon gelişirken, başarı oram % 91.48 olarak bulundu. Enfekte total diz protezlerinin kısa dönem sonuçlarına bakıldığındaysa enfeksiyon tedavi basan oram % 100 olarak bulundu. Reenfeksiyon gelişen hastaların enterobakter kloaka ile enfekte olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rahmi Can AKGÜN, Results of two- stage excange arthroplasty in primary infected Hip And Total Knee Prosthesis, Specialty Thesis ANKARA 2003. The study has been conducted, in the Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Orthopaedics and Traumatology, to evaluate the results of two-stage exchange arthroplasty in 22 hip and 10 knee of patients who had been diagnosed with either infected total hip or knee arthroplasty. The patients have been evaluated through their files, laboratory results and archieve X-rays. The patients were called for their final control appointments. They had a physical examination, their X-rays taken and laboratory results noticed, infected total hip arthroplasties have been grouped according to McPhearson Classification, while infected total knee arthroplasties were evaluated by Tsukayama Classification system. During the two- stage exchange arthroplasty, in order to minimize the systemic toxic side effects, the spacers contained less concentrated vancomycin that has been described in the literature. The effects of these spacers on the clinical results has been investigated. The mean age was 60,4 years for the total knee arthroplasty group, and 62 for the total hip arthroplasty group. The male / female ratio was 1/8 for the total knee arthroplasty and 4/18 for the total hip arthroplasty group. The average follow up period was 22 months and 18 months for the total knee and hip arthroplasty groups, respectively. The spacer that has been removed at the end of first stage has been examined and it is calculated that 96,25 % of the antibiotic had been released. There was no relationship between the antibiotic release and time ( r = 0,35 ). According to the early results, two patients had reinfection in the total hip arthroplasty group and the success rate was 91,48 %. In the total knee arthroplasty group, the success rate was 100 %. In those patients who had been reinfected, the isolated agent was Enterobacter cloaca. Key words : Infected tottal hip and knee prosthesis, two stage exchange arthroplasty treatment, antibiotic level in the spacer, enterobacter cloaca