Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (Avşar) kampüsünde Coleoptera faunası üzerine bir çalışma
A research on Coleoptera fauna in Kahramanmaras Sutcu Imam University (Avsar) campus
- Tez No: 493817
- Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE SERAP AVGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Ziraat, Forestry and Forest Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Kahramanmaraş, kampüs
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar kampüsünde 2016-2017 yılları arasında yapılmıştır. Çalışmanın amacı kampüs alanındaki Coleoptera faunasını belirleyerek biyoçeşitlilik açısından önemini ortaya koymaktır. Çalışma alanı ağaçlık alan, zirrat alanı, otluk alan ve çıplak alan olarak dört alt bölüme ayrılmıştır. Arazi çalışmaları ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde haftada 2-3 defa olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda 14 familya, 32 altfamilya, 63 cins, 71 tür ve 4 alttürün teşhisi yapılmıştır. Bu tür ve alttürlerden Calathus cinctus, Pentodon quadridens distantidens, Phyllonathus excavatus, Coprimorphus scrutator, Adesmia anatolica, Blaps mortisaga, Zophosis punctata, Gonocephalum pusillum, Lixus circumcinctus, Rhabdorinchus anchusae, Otiorhynhus ovalipennis, Chrysolina gypsophilae, Smaragdina gracea, Julodis ehrenbergi, Acmaeodera (Acmaeodera) flavolineata, Calais parreysi, Drasterius bimaculatus, Melanotus brunnipes, Ocypus olens, Cantharis livida Kahramanmaraş Coleoptera faunası için yeni kayıt niteliğindedir. Ayrıca Türkiye'de var olduğu bilinen fakat herhangi bir lokalite bilgisine rastlanılmayan Melolontha anita, Holochelus pilicollis, Anoplotrupes stercorosus ve Rhabdorinchus menetriesi türlerine ait lokaliteler ilk defa bu çalışma ile verilmiştir. Çalışmada Nitidulidae ve Cybocephalidae familyalarına ait örnekler de elde edilmiştir, fakat bu alanda uzman kişilere ulaşılamadığı için teşhisleri yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Kahramanmaras Sütçü İmam University Avşar campus between 2016-2017. The aim of the study is to identify the importance of biodiversity by identifying the Coleoptera fauna in the campus area. The study area is divided into four subsections as woody area, agricultural area, grass area and bare area. Land studies were carried out 2-3 times a week in spring, summer and autumn seasons. As a result of the research, 14 families, 32 subfamilies, 63 genera, 71 species and 4 subspecies were diagnosed. Some of these species and subspecies Calathus cinctus, Pentodon quadridens distantidens, Phyllonathus excavatus, Coprimorphus scrutator, Adesmia anatolica, Blaps mortisaga, Zophosis punctata, Gonocephalum pusillum, Lixus circumcinctus, Rhabdorinchusanchusae, Otiorhynhus ovalipennis, Chrysolina gypsophilae, Smaragdina gracea, Julodis ehrenbergi, Acmaeodera (Acmaeodera) flavolineata, Calais parreysi, Drasterius bimaculatus, Melanotus brunnipes, Ocypus olens, Cantharis livida are new records for Kahramanmaras Coleoptera fauna. Also known toexist in Turkey, but was not observed in any locality information Melolontha anita, Holochelus pilicollis, Rhabdorinchus menetriesi and Anoplotrupes stercorosus, localities belonging to the species they are given for the first time in this study. In the study, samples belonging to Nitidulidae and Cybocephalidae families were also obtained, but the diagnosis was not made. Coleoptera, Kahramanmaras, campüs