Türk komedi sinemasında mizahın dönüşümü
Transformation of humor in Turkish comedy cinema
  1. Tez No: 493955
  2. Yazar: CANSU GEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLANTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güldürü, Güldürü Türleri, Türk Güldürü Sineması, Comedy, types of comedy, Turkish Comedy Cinema
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Güldürü kavramı üzerine birçok düşünür çeşitli tanımlamalar yapmıştır. Güldürü kavramı üzerinde bu kadar fazla tanım yapılması bu kavrama ait tek bir tanım yapılmasını zorlaştırmıştır. Gülme ve güldürü üzerinde kesin bir tanımlama yapılamaması da bu kavram üzerinde farklı yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu tez çalışmasında gülme ve güldürü kavramına, güldürü sinemasında yer alan türlere ve dünya ve Türk sinemasında güldürünün dönemlerine yer verilmiştir. Türk güldürü sineması dönemlere ayrılarak, güldürü sinemasında konuların ve güldürü öğelerinin nasıl değiştiği açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise güldürü öğelerinin ve gülme eyleminin Türk güldürü sinemasında nasıl değiştiğini aktarabilmek amacıyla, 1970-1980-1990-2000 ve 2015 yıllarından birer güldürü filmi seçilmiştir. Türk güldürü sinemasının bu dönemlerine ait seçilen filmler niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiş ve filmlerdeki güldürü öğelerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many thinkers have made various definitions on the concept of laughter. Too much definition on the concept of laughing has made it difficult to make a single definition of this concept. The inability to give a definite definition of laughter and laughter also led to different approaches to this concept. In this thesis study, the concept of laughter and laughter is given to the types of laughter in the cinema and the periods of laughter in the world and Turkish cinema. Turkish comedy cinema has been separated from the periods and tried to explain how the comedy and comedy items change in comedy cinema. In the third part of the work, a comedy film was selected from 1970-1980-1990-2000 and 2015 in order to convey how he changed his laughing and laughing act in Turkish comedy. Selected films from these periods of Turkish comedy were examined using quantitative and qualitative research methods and it was determined that the comedy items in the films differed.