Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı ve vergi güvenliği
Disguised income di̇stribution through transfer pricing and tax securi̇ty
  1. Tez No: 493956
  2. Yazar: HAKAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EDNAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Çok Uluslu Şirketler, Transfer Fiyatlandırması, Türk Vergi Sistemi, Vergilemede Etkinlik, Globalization, Multinational Corporations, Transfer Pricing, Turkish Tax System, Efficiency in Taxation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Uluslararası ekonomik faaliyetlerin arttığı, sermaye ve işgücünün ülke sınırlarını daha kolay aşabildiği günümüzde, çok uluslu şirketler ülkeler arası yaptıkları mal ve hizmet transferleriyle kârlarını artırmayı hedeflemektedirler. Bu amaçlar doğrultusunda çok uluslu şirketlerin hedefledikleri noktaya ulaşmak için kullandıkları en önemli araçlardan birisi de transfer fiyatlandırmasıdır. Çok uluslu şirketler transfer fiyatlandırması yöntemini kullanarak, uluslararası yasalar ve yatırım yaptıkları ülkelerin yasaları çerçevesinde kendilerine maksimum faydayı getirecek faaliyetler yapmaya yönelmekte, ülkeler arasında kâr transferi yaparak maksimum kazancı sağlamayı hedeflemektedirler. Bu çalışmada öncelikle, transfer fiyatlandırmasını kavramsal ve teorik olarak incelemek ve küreselleşme ile birlikte çok uluslu şirketlerin kendi aralarında gerçekleşen mal ve hizmet ticaretinde, transfer fiyatlandırması uygulamasını yapma gerekçeleri ve mekanizmaları ortaya konulmuştur. Daha sonra, transfer fiyatlandırması yöntemiyle haksız gelir aktarımının önlenmesine yönelik olarak hazırlanan OECD, ABD ve bazı AB ülkelerinin düzenlemeleri analiz edilmiştir. Çalışmamızın son kısmında ise 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda yeniden düzenlenen Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımının Türk Vergi Sisteminde, vergi idaresi ve mükellef bakış açılarıyla bir uygulama vaka örneği çerçevesinde çıkabilecek sorunlar ve çözüm yolları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, as international economic activity increases, capital and manpower can easily get across the borders of countries, multinational corporations aim to increase their profits by transferring goods and services between countries. For these purposes, multinational companies are transfer pricing, one of the most important tools they use to reach their destination. Multinational corporations use transfer pricing method to make the most profitable activities within the framework of international laws and the laws of the countries they invest in and aim to maximize profits by transferring profit among countries. In this study, firstly, the concept and theoretical examination of transfer pricing and the reasons and mechanisms of transfer pricing application in the trade of goods and services between multinational companies with globalization are put forward. Later, the regulations of the OECD, USA and some EU countries prepared for the prevention of unfair income transfer by transfer pricing method were analyzed. In the last part of our work, problems and solutions for taxable income distribution in the Turkish Tax System, which were reorganized in the Corporate Tax Law No.5520, have been put forward in the context of an application case with the view of tax administration and taxpayer perspective.